Menu na Zlatých glóbusoch? Len sa pozrite! Namiesto mäsa ružičkový kel či polievka z repy

Na nedeľňajšom večierku usporiadanom pri príležitosti odovzdávania filmových cien Zlatý glóbus sa tentoraz budú podávať pokrmy výhradne rastlinného pôvodu.

03.01.2020 10:00
debata

Oznámila to Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA), ktorá ocenenie udeľuje. Chce, aby sa ľudia zamysleli nad tým, aké dopady na životné prostredie má spotreba potravín a súvisiace odpady.

„Ak existuje spôsob, ako (…) zachrániť planétu, môžu Zlaté glóbusy upozorniť na klimatickú zmenu,“ povedal podľa agentúry AP prezident HFPA Lorenzo Soria. „Jedlo, ktoré jeme, spôsob, akým vzniká, spôsob, akým sa ho zbavujeme, to všetko je jedným z veľkých zdrojov klimatickej krízy,“ dodal.

Slávnostné odovzdanie Zlatých glóbusov bude 5. januára v hoteli The Beverly Hilton v kalifornskom Beverly Hills. Udeľovaní cien bude naživo vysielať televízia NBC.

Ako predjedlo sa bude na Zlatých glóbusoch... Foto: Reuters
Zlatý glóbus Ako predjedlo sa bude na Zlatých glóbusoch podávať studená polievka zo zlatej repy podľa šéfkuchára Matthewa Morgana.

Soria uviedol, že vedenie hotela pôvodne nebolo zo zmeny menu dva týždne pred slávnostným večerom nadšené, ale nakoniec súhlasilo. „Hovorili, že je príliš neskoro, že už majú objednávky hotové, že sú sviatky a tak,“ uviedol Soria. „Ale potom sme o tom začali diskutovať, schádzali sme sa (s ľuďmi z hotela) jeden alebo dva dni a oni na tú zmenu pristúpili,“ dodal. Kuchári začali vymýšľať, ako zostaviť menu, ktoré by nebolo len symbolickým znamením, ale hosťom by zároveň chutilo.

Ustrice s hubovým rizotom a pečeným ružičkovým... Foto: Reuters
Zlatý glóbus Ustrice s hubovým rizotom a pečeným ružičkovým kelom podľa šéfkuchára Matthewa Morgana.

Šéfkuchár hotela Matthew Morgan pripustil, že keď sa usporiadatelia Zlatých glóbusov o zmene jedálnička prvýkrát zmienili, „bol ľahko v šoku“, pretože do glóbusov už veľa času nezostávalo a menu už mal vymyslené. Ale keď vec premyslel, vraj sa pre ňu nadchol. Hostia si tak budú môcť pochutnať napríklad na hubovom rizote, opečenom zelenom aj fialovom ružičkovovom keli a mrkve. Ako predjedlo sa bude podávať studená polievka zo zlatej repy. Soria tieto pokrmy po nedávnej degustácii označil za „vynikajúci“. Voda sa v slávnostnej sále bude podávať v sklenených fľašiach, aby ubudlo plastového odpadu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté glóbusy #menu

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...