To je paráda! Video na TikToku katapultovalo hit z roku 1977 opäť do hitparád

Nový štúdiový album nevydala už viac ako 15 rokov, napriek tomu má tento týždeň kapela Fleetwood Mac skladbu v hitparáde Billboard Hot 100.

17.10.2020 10:00
debata
zväčšiť Záber na Nathana Apodaca, ktorý videom na... Foto: SITA/AP, Wesley White
TikTok Star Záber na Nathana Apodaca, ktorý videom na platforme TikTok vrátil do hitparády singel od Fleetwod Mac.

Vďačiť za to môže istému užívateľovi sociálnej siete TikTok zo štátu Idaho, ktorého video s úryvkom piesne Dreams sa stalo medzinárodnou senzáciou. Melancholickú skladbu z roku 1977 to katapultovalo na 21. miesto aktuálneho vydania spomínaného amerického rebríčka.

„Je to fascinujúce. Nie je to prvýkrát, čo TikTok vytiahol archívny hit späť do rôznych hitparád Billboard … ale nikdy nešlo o takú starú pieseň a návrat tak vysoko do Hot 100,“ uviedla jedna z pracovníčok magazínu Billboard Tatiana Cirisano. Skladba Dreams v týždni končiacom sa 8. októbrom na streamovacích platformách nazbierala vyše 13 miliónov prehratí a výsledkom je najlepší zápis Fleetwood Mac v rebríčku Hot 100 za viac ako 30 rokov.

Nečakaný úspech britsko-amerického rockového zoskupenia, ktoré bolo na vrchole slávy v 70. rokoch, spustilo video z 25. septembra. Užívateľ doggface208, vlastným menom Nathan Apodaca, na svoj účet na TikToku nahral krátky klip s popiskom „ranná nálada“, v ktorom za jazdy na skateboarde popíja z plastovej fľaše džús a pospevuje si do rytmu 43 rokov starej nahrávky.

Video odvtedy nazbieralo na 8,7 miliónov „lajkov“, aj vďaka zdieľaniu na ďalších platformách a z jeho 37-ročného autora sa stala internetová hviezda. K tomu prispel aj jeho príbeh a okolnosti vzniku virálneho príspevku: Apodaca, ktorý v americkom štáte Idaho pracuje v sklade so zemiakmi, ho nakrútil potom, čo ho porucha na automobile donútila využiť na ceste do práce alternatívny dopravný prostriedok.

zväčšiť Záber z marca 2019 na členov formácie Fleetwood... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Záber z marca 2019 na členov formácie Fleetwood Mac. Záber z marca 2019 na členov formácie Fleetwood Mac.

Pre seba si tým zaistil vlnu publicity, hudba jeho obľúbené kapely si zase vďaka ohlasu na TikToku našla cestu k mladšej generácii poslucháčov, píše agentúra AFP. Fleetwood Mac na klip reagovali s nadšením a bubeník Mick Fleetwood dokonca natočil vlastnú verziu populárneho videa.

Britský hudobník sa potom na diaľku stretol s Apodacaom vo vysielaní televízie BBC, kde otcovi dvoch dcér ďakoval za spôsob, akým kapelu zviditeľnil. „Po prvé, máš to u nás,“ odkázal mu. „Je to naozaj krásny príbeh, a veľmi potrebný v týchto dňoch, ktoré sú tak náročné,“ dodal 73-ročný Fleetwood.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #video #Billboard Hot 100 #TikTok #Fleetwood Mac

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....