Namiesto zošrotovania pred filmové kamery! Vyradený stroj Jumbo Jet je zachránený

Jedno z vyradených lietadiel Boeing 747 britskej leteckej spoločnosti British Airways bude slúžiť ako filmová kulisa.

25.10.2020 00:00
Jumbo Jet Foto: ,
Boeing 747 britskej leteckej spoločnosti British Airways.
debata

Na rozdiel od desiatok ďalších vyradených lietadiel prezývaných Jumbo Jet sa tak zachráni pred zošrotovaním. Oznámila to firma. Lietadlo bude udržiavať letisko Dunsfold Aerodrome v juhoanglickom grófstve Surrey. Filmové či televízne štáby budú môcť Jumbo Jet využívať pri natáčaní interiérových i exteriérových scén, stroj bude slúžiť aj k výcvikovým účelom.

Lietadlo bude stáť na očiach verejnosti, v budúcnosti sa počíta tiež s prehliadkami. „Lietadlo 747 predstavuje unikátny a dôležitý kus histórie letectva,“ uviedol šéf letiska Jim McAllister. „Hoci už tento stroj nebude lietať, bude zachovaný a čaká ho nový život vo svete televízie a filmu,“ dodal.

Spoločnosť British Airways bola donedávna najväčším prevádzkovateľom lietadiel Boeing 747 na svete. V júli však firma oznámila, že sa rozhodla prevádzku týchto strojov ukončiť. Reagovala tak na prudký útlm leteckej prepravy v dôsledku koronakrízy. Boeing potom na konci júla uviedol, že do dvoch rokov výrobu lietadiel 747 zastaví.

Lietadlo 747 bolo slávnostne predstavené v septembri 1968, do vzduchu sa prvýkrát vznieslo 9. februára 1969 na letisku Pain Field neďaleko Seattlu na severovýchode USA. Do služby sa nové štvormotorové lietadlo dostal začiatkom roka 1970, aerolinky Pan Am ho prvýkrát nasadili 22. januára 1970 na linke z New Yorku do Londýna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jumbo Jet

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...