Negatívna reklama je tiež reklama! Kúsky reklamného mága Barnuma vo svojej dobe šokovali svet

Americký šoubiznisový podnikateľ Phineas Taylor Barnum, ktorý zomrel 7. apríla 1891 vo veku 80 rokov, sa do histórie zapísal ako reklamný mág.

07.04.2021 00:00
Phineas Taylor Barnum Foto:
Phineas Taylor Barnum - jeho múzeum kuriozít mu prinieslo veľké imanie a slávu.
debata

Jeho reklama bola šokujúca, prehnaná, bombastická, polopravdivá – ale vždy nanajvýš účinná. Slávu získal podnikaním v cirkusovom a varietnom odvetví, majstrovsky ale tiež dokázal vo svoj prospech využiť tlač, ktorej servíroval škandalózne „odhalenia“, a to aj také, ktorá sa týkali jeho samého.

Podnikateľ, ktorý sa držal hesla „Negatívna reklama je tiež reklama“, sa nevyhýbal mystifikáciám ba ani otvoreným klamstvám. K jeho prvým zaznamenaným kúskom patrila asi osemdesiatročná černoška, ​​ktorú celkom úspešne vydával za 160-ročnú bývalú pestúnku prezidenta Georgea Washingtona. Veľké imanie a slávu mu prinieslo múzeum kuriozít, ktoré v New Yorku prevádzkoval v rokoch 1842 až 1865 a ktoré bolo kombináciou zoo, múzeá, varieté a freak show – prilákal sem až 15 000 návštev­níkov denne.

Phineas Taylor Barnum. Foto: SHUTTERSTOCK
Phineas Taylor Barnum Phineas Taylor Barnum.

Príkladom Barnumovej zásady, že aj negatívna publicita je výnosná, bola kauza slona Jumba, ktorý bol roky bežným exponátom v zoologickej záhrade v Londýne. Keď ho Barnum v roku 1882 kúpil, zaplatil si u britských novinárov kampaň proti sebe – „Vráťte Jumba domov,“ hlásali titulky novín. Keď Jumbo odchádzal do USA, nebolo snáď v Británii človeka, ktorý by tým nebol pohoršený a Američania sa na slona len triasli, keď ho vyfúkli Angličanom.

Až ako 61-ročný sa Barnum vrhol do podnikania, ktoré ho preslávilo po celom svete, vrátane Česka. Svoju „najväčšiu šou na zemi“, cirkus Barnum-Bailey, vozil po Európe v 67 špeciálne vyrobených železničných vagónoch, šou vtedy mohli vidieť diváci na pražskej Invalidovni.

debata chyba
Viac na túto tému: #Phineas Taylor Barnum

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...