Lietadlo rumunského diktátora Ceausescua mieri do dražby! Vyvolávacia cena až tak neohúri

Rombac 1-11 s kapacitou 119 miest bol jedno z deviatich takýchto prúdových lietadiel vyrobených v Rumunsku na základe britskej licencie pred rokom 1989.

21.05.2021 00:00
Rombac 1-11 Foto:
Rombac 1-11 s kapacitou 119 mieri do dražby.
debata (4)

Lietadlo, ktoré niekdajší rumunský komunistický diktátor Nicolae Ceausescu používal na oficiálne cesty, bude 27. mája predmetom dražby. Ako uviedla aukčná sieň, vyvolávaciu cenu stroja určili na 25-tisíc eur.

Rombac 1–11 s kapacitou 119 miest bol jedno z deviatich takýchto prúdových lietadiel vyrobených v Rumunsku na základe britskej licencie pred rokom 1989. Ceausescu ho používal na oficiálne cesty v rokoch 1986 až 1989, počas posledných troch rokov jeho vlády trvajúcej desaťročia.

V rovnaký deň pôjde do aukcie s rovnakou vyvolávacou cenou aj ďalší stroj Rombac 1–11 používaný Ionom Iliescuom, ktorý sa ujal moci po páde komunizmu v roku 1989. Ako uviedla Alina Panicová, manažérka pre styk s verejnosťou v aukčnej sieni Artmark, obe lietadlá „sú považované za klenoty rumunského leteckého priemyslu“.

Pre „extrémnu vzácnosť a význam týchto dvoch lietadiel pre technickú históriu Rumunska“ boli tieto lietadlá tento rok zaradené do kategórie „pokladov“ mobilného kultúrneho dedičstva Rumunska. Podľa zákona nemôžu opustiť krajinu a ten, kto ich vlastní, ich musí udržiavať. „Sú to prakticky malé múzeá. Mohli by prilákať veľa turistov, dokonca aj ľudí z celého sveta,“ dodala Panicová.

Rumunsko bolo prvým komunistickým štátom po Sovietskom zväze, a dokonca pred Čínou, ktorý začal vyrábať osobné lietadlá. Prvý Rombac slávnostne spustili do prevádzky v januári 1983 letom z Bukurešti do Temešváru. Prvý medzinárodný let sa uskutočnil o dva mesiace neskôr do Londýna.

Ceausescu sa dostal k moci v roku 1965 a v krajine vládol železnou päsťou až do povstania proti komunistickému režimu v roku 1989. Po súdnom procese ho spoločne s manželkou Elenou popravili na Štedrý deň toho istého roku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #lietadlo #Nicolae Ceausescu

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....