Rukopis Alberta Einsteina ide do dražby! Očakávaná suma? Ide o milióny

Jeden z prípravných rukopisov k teórii relativity Alberta Einsteina sa bude dražiť, oznámila agentúra AFP s odvolaním na aukčná sieň Christie's.

03.09.2021 00:00
debata (1)

Tá očakáva, že sa vzácny dokument predá za sumu medzi dvoma až troma miliónmi eur. „Bezpochyby ide o doposiaľ najcennejší Einsteinov rukopis, aký sa kedy ponúkal v dražbe,“ uviedla aukčná sieň v oznámení.

Aukcia rukopisu, ktorý má 54 strán a ktorý v rokoch 1913 a 1914 v Zürichu redigovali slávny fyzik a jeho spolupracovník a dôverník Michele Besso, sa uskutoční 23. novembra v Christie's, a to pre aukčný dom Aguttes.

Práve vďaka švajčiarskemu inžinierovi Bessovi sa rukopis podľa Christie's takmer zázračne zachoval, pretože Einstein by sa pravdepodobne neobťažoval s uchovávaním toho, čo pokladal za pracovný dokument.

Einstein po vypracovaní špeciálnej teórie relativity, ktorú publikoval v roku 1905 vzorcom, začal v roku 1912 pracovať na všeobecnej teórii relativity. Na začiatku roka 1913 „obaja priatelia a kolegovia riešili jeden z problémov, s ktorým sa vedecká obec potýkala už desiatky rokov, a síce anomáliu v obežnej dráhe planéty Merkúr“, pripomenula aukčná sieň. Záhadu sa obom vedcom nakoniec podarilo vyriešiť. Rukopis obsahuje výpočty zahŕňajúce „istý počet skôr nepostrehnutých chýb“. Keď si ich Einstein uvedomil, nestaral sa ďalej o rukopis, ktorý si odniesol Besso.

„Vlastnoručne spísané Einsteinove vedecké dokumenty z tohto obdobia – a všeobecne z obdobia pred rokom 1919 – sú mimoriadne vzácne,“ zdôraznil v komuniké riaditeľ oddelenia vzácnych tlačí a rukopisov Christie's, Adrien Legendre.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Albert Einstein

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...