Kresby boxera Muhammada Aliho idú do dražby! Záujem je obrovský, ceny vysoké

V New Yorku sa bude budúci týždeň dražiť zbierka kresieb a skíc, ktoré namaľoval americký boxer Muhammad Ali.

04.10.2021 13:00
TV Fall Preview Foto: ,
Muhammad Ali stojí v ringu nad Sonny Listonom v roku 1965.,
debata

Legendárny športovec rád kreslil medzi jednotlivými zápasmi, aby sa odreagoval, uviedla agentúra Reuters. Kolekcia 24 diel podľa nej reflektuje Aliho záujem o náboženstvo alebo sociálnu spravodlivosť, niektorého ho ale zachytávajú aj v ringu. Dražba sa koná 5. októbra.

„Veľa ľudí je nadšených, pretože nikto nevedel, že bol umelec. A nikto nevedel o tomto poklade umeleckých diel. Takže registrujeme veľký záujem a veľa vzrušenia,“ uviedla Helen Hall z aukčnej siene Bonhams.

Rombac 1-11 Čítajte viac O lietadlo diktátora Ceausescua sa v dražbe strhol boj! Za akú sumu sa predalo?

Medzi obrazmi sú napríklad kresby nazvané „Amerika: Veľké väzenie“ z roku 1967 alebo „Vojna v Amerike“, pri ktorých sa predajná cena odhaduje medzi 25 000 až 35 000 dolárov. Nachádza sa medzi nimi aj kresba pomenovaná „Hladujúce deti Mississippi“ alebo „Bodám ako včela“, ktorá by sa mohla vydražiť za 40 000 až 60 000 dolárov.

Trojnásobný profesionálny majster sveta ťažkej váhy a olympijský víťaz z roku 1960 patril k najslávnejším, ale aj najkontroverznejším športovcom všetkých čias. V roku 1964 konvertoval na islam a zmenil si meno z Cassius Clay na Muhammad Ali. O tri roky neskôr odmietol vstúpiť do armády a ísť bojovať do vojny vo Vietname. Na začiatku 80. rokov mu lekári diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, s ktorou bojoval 32 rokov. Zomrel v roku 2016, v 74 rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Muhammad Ali

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...