Dosť špekulácií! Holandský monarcha si môže vziať osobu rovnakého pohlavia

Ak by akýkoľvek holandský kráľ či kráľovná chceli, môžu si vziať osobu rovnakého pohlavia.

14.10.2021 06:35
maxima2019 Foto:
Monarchiu v Holandsku momentálne reprezentuje kráľ Willem-Alexander a jeho manželka - kráľovná Maxima - obaja na zábere z roku 2019.
debata (15)

Podľa agentúry Reuters to povedal premiér Mark Rutte na otázku dvoch poslancov z jeho liberálnej Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu.

Holandsko sa v roku 2001 stalo prvou krajinou, ktorá sobáše homosexuálnych párov umožnila. Podľa Reuters sa ale predpokladalo, že to nemusí platiť pre panovnícku rodinu, pretože by potom nastali komplikácie s dedičstvom trónu.

Ešte s titulom princeznej Maxima na zábere z...
Holandská kráľovná Maxima v roku 2013, keď sa z...
+7Holandský kráľ Willem-Alexander a kráľovná...

Dedičkou holandského trónu je teraz princezná Amalia, ktorá oslávi v decembri osemnáste narodeniny. Predseda vlády Rutte uviedol, že otázka ohľadom manželstva je „čisto teoretická“ a že by konečné slovo mal parlament, ktorý musí s kráľovským sobášom súhlasiť. „Kabinet si nemyslí, že by dedič trónu alebo kráľ mal abdikovať, ak si bude chcieť zobrať partnera rovnakého pohlavia,“ povedal Rutte.

Korunná princezná Amalia celú záležitosť nekomentovala a o jej súkromnom živote sa toho vie len málo. Očakáva sa, že Amalia nastúpi budúci rok na univerzitu. Otázku novinárov podnietila jedna z kníh o najstaršom dieťati kráľa Willema-Alexandra, v ktorej sa špekulovalo o tom, čo by sa stalo, keby sa Amalia rozhodla vziať si osobu rovnakého pohlavia a napríklad si adoptovala dieťa.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #sobáš #Holandsko #pohlavie #homosexuálne páry #monarcha

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...