Parížska radnica kúpi vychýrený gay klub, chce zachovať kultúrnu rozmanitosť

Parížska radnica má v pláne kúpiť slávny gay klub Le Tango, ktorý sa nachádza v štvrti Marais.

13.11.2021 12:04
640880067 Foto:
Záber na zatvorený vchod gay klubu Le Tango v parížskej štvrti Marais.
debata (8)

Podľa predstaviteľov francúzskej metropoly je akvizícia za 6,7 ​​milióna eur nevyhnutná na zachovanie „kultúrnej rozmanitosti“ hlavného mesta. Radní sa obávajú, že inak sa z podniku stane supermarket, napísal vo štvrtok denník The Times.

Aktivisti krok podporujú, klub je podľa nich unikátny. V prvej polovici večera ponúka lekcie klasických tancov, ako je tango (ktoré sa mimochodom originálne tnacuje v mužskej dvojici) či valčík, s úderom polnoci začína hrať moderná tanečná hudba. Pravidelní návštevníci si podľa denníka pochvaľujú, že klub nie je taký hlučný ani nablýskaný ako ostatné podniky pre homosexuálov v metropole. Oceňujú aj tanečné hodiny pre začiatočníkov a nedeľné čajové večierky.

Klub otvoril v roku 1997 aktivista za práva gayov Hervé Latapie spolu s majiteľom budovy Alexisom Carcassonnom. Priestor slúžil v 18. storočí ako kabaret, v 19. ako tanečná sála a v 20. storočí sa premenil na diskotéku v karibskom štýle. Podľa časopisu pre gayov Têtu išlo o veľmi úspešný klub, ktorý prilákal širokú škálu ľudí „vrátane tých, ktorí do neho vstúpili ako zvedaví heterosexuáli a odchádzali ako bisexuáli“.

TV - Halston Čítajte viac McGregor hrá homosexuálnu ikonu módy Halstona! Drogy, sex a škandály nechýbajú

Francúzske médiá uviedli, že podnik sa počas pandémie údajne zadĺžil kvôli núteným lockdownom. Päťdesiatročný vlastník ale klub nechal zatvorený aj potom, čo ich vláda zrušila, a nakoniec oznámil predaj celej budovy, kde je okrem baru ešte osem bytov. Podľa miestnej tlače dostal mnoho ponúk, vrátane jednej, ktorá počítala s premenou priestoru na supermarket.

Parížska radnica chce zaplatiť za budovu 6,7 milióna eur. Byty chce premeniť na obecné a klubu chce znížiť nájomné, ak si zachová svoju identitu. Nákup by mal byť formálne schválený počas budúceho týždňa.

Rozpútal ale širšiu debatu o premene štvrti Marais, ktorá bola od 80. rokov srdcom parížskej komunity sexuálnych menšín. Postupom času sa z nej stala turisticky obľúbená oblasť s rastúcimi cenami nájmov a prenájmov cez platformu americkej spoločnosti Airbnb.

Riad Fenniche, ktorý vo štvrti vlastní reštaurácii Les Mauvais Garçons, denníku Le Parisien povedal, že keď pred 14 rokmi otvoril svoj podnik, všetci jeho zákazníci boli homosexuáli. „Teraz je ich len asi 30 percent. A toľko barov a diskoték zavreli, že ani neviem, kam sa môžu ísť baviť,“ uviedol majiteľ reštaurácie.

Podľa predsedu zväzu pre podniky vlastnené gaymi Rémiho Calmona ale mladším generáciám „úpadok“ štvrti Marais nevadí, pretože „homosexuáli sú teraz prijímaní všade“. „Starší ľudia ako ja oveľa viac lipnú na tom, že majú štvrť, kde sa môžu stretávať,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuál #Paríž #gay #menšina #klub #radnica #Le Tango #rozmanitosť

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...