Miliónové šťastie! Američan kúpil vo výpredaji kresbu za 30 dolárov. Bol to originál od Dürera

Veľmi šťastnú ruku mal pred piatimi rokmi Američan, ktorý pri predaji pozostalosti kúpil za 30 dolárov kresbu, ktorá mala byť modernou kópiou diela renesančného umelca Albrechta Dürera.

27.11.2021 00:00
obraz, durer Foto:
Obrázok s názvom Panna Mária a Ježiško s kvetinou na trávnatej lavici mal vo svojej zbierke americký architekt Jean-Paul Carlhian.
debata

Kunsthistorici ale nakoniec preukázali, že sa jedná o originál, ktorého cena by sa v aukcii mohla vyšplhať až na 50 miliónov dolárov. Napísal o tom denník The Times.

Obrázok s názvom Panna Mária a Ježiško s kvetinou na trávnatej lavici mal vo svojej zbierke americký architekt Jean-Paul Carlhian, ktorý zomrel v roku 2012. Keď o tri roky neskôr zomrela aj jeho manželka, predávali dedičia vybavenie ich domu blízko Bostonu a to vrátane spomínanej kresby. Predpokladali, že ide o kópiu Dürera z 20. storočia. Nový majiteľ dal ale neskôr dielo posúdiť odborníkom a tí nakoniec dospeli k prekvapivému záveru, že ide o originál vytvorený v prvých desaťročiach 16. storočia.

TV Fall Preview Čítajte viac Kresby boxera Muhammada Aliho idú do dražby! Záujem je obrovský, ceny vysoké

„Keď som toho Dürera videl, bola to neuveriteľná chvíľa. Predo mnou ležala buď úplne dokonalá kópia, alebo majstrovské dielo,“ povedal serveru Art Newspaper Clifford Schorer, partner londýnskej galérie Agnews, ktorá sa teraz o dielo stará. Podľa neho sa znalci Dürera jednoznačne zhodli, že perokresba je pravá. Zrejme ide o prípravnú skicu ku kresbe Madona so zvieratkami, ktorá je v zbierkach viedenskej Albertiny.

Schorer podľa The Times s majiteľom kresby uzavrel dôvernú dohodu o predaji a vopred mu zaplatil bližšie neupresnenú čiastku, ktorá jeho rodine dovolila splatiť dlhy z kreditných kariet, zaplatiť opravu strechy a kúpiť nové auto. Šesťdesiatnik, ktorý na kresbu pred rokmi narazil, ale môže očakávať, že bude zaistený až do konca života, pretože cena diela sa odhaduje na desiatky miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Albrecht Dürer

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...