Slepá Japonka si ako 60-ročná splnila sen! Jazdí na bicykli, teraz o nej vyšla kniha

Nevidiaca Japonka dala podnet k vzniku knihy založenej na vlastnej skúsenosti - ako šesťdesiatročná si splnila životný sen a šla prvýkrát na bicykli.

03.01.2022 00:00
debata

Obrázková kniha s názvom Ponta ide na tandeme je príbehom psa Ponty, ktorý na bicykli dopraví starú ženu za vnukom do susedného mesta. Napísal o tom japonský denník Mainiči šimbun.

Sumia Watanabe má 70 rokov, je z mesta Kihoku na západe Japonska a venuje sa akupunktúre. Trpí vrodeným ochorením zvaným retinitis pigmentosa, ktoré spôsobuje zhoršovanie zraku. Zle videla od narodenia a nakoniec úplne oslepla. Na tandemový bicykel sa prvýkrát posadila v roku 2012, keď ju známy pozval na akciu organizovanú klubom tandemovej cyklistiky.

Watanabeová ako dieťa žiarlila na sestru za to, že môže jazdiť na bicykli s rodičmi. Bicykel vždy považovala za symbol slobodného pohybu. „Mala som obavy, či na tom môžem ísť, ale rozplynuli sa, hneď ako sme vyrazili. Zistila som, že práve toto som chcela, splnil sa mi sen,“ povedala Watanabeová.

Poslala návrh na tému knihy mimovládnej organizácii a jej riaditeľ rozhodol, že by z toho mohla byť kniha obrázková. Watanabeová sa v nej premenila na postavu Suu čan. Pes Ponta sa v nej naučí jazdiť na bicykli, keď sleduje Suu čan a odvezie ju na tandemovom bicykli do susedného mesta. Prvý z nich šliape a riadi, druhý na zadnom sedadle nesmie brzdiť a pomáha šliapaním. Kniha zavádza pre slepcov užitočné termíny – napríklad keď sa povie tri hodiny, znamená to zahnúť doprava, deväť hodín znamená doľava. Nevidiaci nimi získavajú predstavu, akým smerom sa majú uberať. „Chcem touto knihou povzbudiť deti a ostatných s nejakým handicapom, aby snívali,“ povedala Watanabeová. Na splnenie svojho sna si počkala niekoľko desiatok rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #Japonka

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...