100 rokov BBC pripomína výstava: Ukáže košeľu pána Darcyho aj Bowieho posudok od komisie

Britská verejnoprávna stanica BBC si pripomína 100 rokov od svojho založenia on-line výstavou, na ktorej je možné vidieť napríklad ikonické rekvizity a kostýmy z televíznych seriálov, historické technické vybavenie alebo archiválie, ktoré dokumentujú aj humorné prehmaty.

05.01.2022 08:57
 122569221 axbtmicrophone Foto:
Súčasťou výstavy sú aj zábery mikrofónu, do ktorého oznámil svoju abdikáciu britský kráľ Eduard VIII., keď sa vzdal trónu pre lásku k Wallis Simpsonovej.
debata

Medzi stovkou vybraných artefaktov sa ocitla napríklad košeľa, v ktorej sa v slávnej scéne seriálu Pýcha a predsudok prechádzal pán Darcy v podaní Colina Firtha, alebo žiadosť o prácu, ktorú podal David Attenborough a ktorú BBC v roku 1952 odmietla.

Stanica do výberu zaradila napríklad mikrofóny, do ktorých v decembri 1936 oznámil vtedajší kráľ Eduard VIII. šokujúcu správu o svojej abdikácii. Prezrieť si možno aj pripomienky najsledovanejších televíznych relácií – helmu tajomného pretekára Stiga z motoristickej show Top Gear, kabát Sherlocka Holmesa zo seriálu, kde ho stvárnil Benedict Cumberbatch, kostým z relácie pre deti Teletubbies či diskoguľu z tanečnej šou Dancing with the stars.

Tre Noetter til Askepott Astrid Smeplass som Askepott Čítajte viac Popoluška po nórsky? Gýčovú klasiku spoza železnej opony nenahradí, píšu kritici

Dobu studenej vojny BBC pripomína podrobným manuálom pre prípad jadrového konfliktu, v ktorom bola pripravená vysielacia schéma z 11 chránených bunkrov po celom Spojenom kráľovstve.

Humornou narážkou na konzervatívny vkus je potom doklad o výsledku konkurzu hudobníkov pre programy stanice, v ktorom komisia v roku 1965 nedala odporúčanie Davidovi Bowiemu a v hodnotení napísala, že jeho kapela je „obyčajná“ a „spevák postráda akúkoľvek osobnosť“.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #online #David Bowie #BBC #kostýmy #Sherlock Holmes #artefakty

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...