Dezinformácie, rasistické výrazy... Odpoveď nie je umlčať Rogana, odkázal šéf Spotify

Najväčšia hudobná streamovacia platforma Spotify sa zrejme nechystá rozviazať spoluprácu s moderátorom Joem Roganom aj napriek vlne kritiky.

09.02.2022 11:00
Music Spotify Foto: ,
Moderátor a podcaster Joe Rogan na zábere z roku 2012.
debata

Kritici poukazujú predovšetkým na to, že Rogan vo svojom veľmi populárnom podcaste šíril dezinformácie o očkovaní proti covidu-19 a používal rasistické urážky. Ako však vyplýva z nedeľného listu, ktorý zamestnancom zaslal šéf spoločnosti Daniel Ek, spoločnosť nechce robiť žiadne radikálne rozhodnutia. Rogan sa cez víkend ospravedlnil za to, že v minulosti niekoľkokrát použil v programe slovo nigger (neger) a Spotify potom bez bližšieho vysvetlenia stiahlo niektoré staršie epizódy Roganovho podcastu.

„Hoci ostro odsudzujem to, čo Joe povedal a súhlasím s rozhodnutím odstrániť minulé epizódy z našej platformy, je mi jasné, že niektorí budú chcieť viac,“ uviedol Ek vo odkaze zamestnancom. „A chcem jasne povedať jednu vec – nedomnievam sa, že odpoveďou je umlčať Joea,“ dodal.

2021 Pride of Britain Awards Čítajte viac Sharon Stone o moderátorovi zo Spotify, ktorý spochybňuje očkovanie: Jeho idiotizmus je nebezpečný

Spotify v roku 2020 uzavrela s Roganom kontrakt v odhadovanej hodnote okolo 100 miliónov dolárov, podľa ktorého jeho podcast distribuuje výlučne na svojej platforme. Roganov program, v ktorom vedie niekoľkohodinové rozhovory so širokou škálou hostí, je pritom zrejme najpopulárnejším podcastom na svete, každá epizóda má v priemere okolo 11 miliónov poslucháčov.

Kontroverzie okolo jeho programu a platformy Spotify vypukli na konci januára, kedy požiadal o stiahnutie svojej hudby zo služby folkrockový pesničkár Neil Young. Nesúhlasil totiž s tým, že Rogan podľa neho šíril vo svojom podcasti dezinformácie o vakcínach proti covidu-19. K Youngovi sa potom pripojila aj kanadská pesničkárka a gitaristka Joni Mitchell, svojho kolegu podporili napríklad Youngovi spoluhráči z legendárneho kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young.

zväčšiť Zakladateľ spoločnosti Spotify a jej CEO Daniel... Foto: SITA/AP, Janerik Henriksson
Music Spotify Zakladateľ spoločnosti Spotify a jej CEO Daniel Ek.

Svoje skladby z platformy stiahla aj speváčka India Arie, ktorá zároveň zverejnila na svojom Instagrame video, v ktorom Rogan v minulých dieloch svojho programu opakovane používal slovo nigger (neger), ktoré je v USA z úst belochov považované za vážnu rasistickú urážku. Arie povedala, že nechce, aby Spotify vďaka jej hudbe zarábala peniaze na to, aby mohla platiť Roganovi za jeho podcast.

Moderátor potom cez víkend na vlastnom Instagrame zverejnil video, v ktorom sa za používanie slova ospravedlnil. „Viem, že pre väčšinu ľudí neexistuje situácia, v ktorej môže beloch toto slovo povedať, nie to ešte verejne v podcaste, a ja s tým súhlasím,“ povedal Rogan. „Nepovedal som to už roky,“ dodal s tým, že išlo o výstrižky z jeho relácií z posledných 12 rokov.

Music Spotify Mitchell Čítajte viac Zo Spotify chce odísť ďalšia hudobná legenda! Hnevajú ju dezinformácie o očkovaní

Podľa amerických médií potom Spotify v posledných dňoch odstránilo zo svojej platformy najmenej 70 dielov Roganovho podcastu, k čomu však moderátor ani firma neposkytli bližšie vysvetlenie.

Švédsky gigant po odchode Younga oznámil, že chce začať bojovať proti dezinformáciám o covide-19 smerovaním svojich užívateľov k dôveryhodným zdrojom. K podcastom, ktoré sa týkajú covidu-19, bude pridávať upozornenia s odkazom na databázu s vedeckými poznatkami a odporúčaniami zdravotníckych orgánov. Sám Rogan potom uviedol, že sa bude do budúcnosti vo svojom programe snažiť viac vyvažovať rôzne názory. Počet umelcov, ktorí platformu bojkotujú, je zatiaľ veľmi malý, kauza má však značný mediálny dosah a neblaho poznamenala aj hodnotu firmy, ktorá sa minulý týždeň znížila asi o dve miliardy dolárov.

Video
VIDEO: Sharon Stone kritizuje moderátora Rogana, ktorý na Spotify spochybňuje očkovanie Zdroj: Backgrid USA / Profimedia
debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #rasizmus #Spotify #podcast #Covid-19 #Joe Rogan #Daniel Ek #dezinformácia

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...