Grékov pobúril dídžej v pravoslávnom kláštore v Turecku: Je to znesvätenie!

Grécke ministerstvo zahraničia aj prezidentka Katerina Sakellaropulosová kritizovali turecké úrady za to, že povolili natočenie propagačného videa s elektronickou hudbou v priestoroch pravoslávneho kláštora na severovýchode Turecka.

09.02.2022 13:11
shutterstock 1428562280 Foto:
Sumelský kláštor (Sümela) založili asi vo štvrtom storočí nášho letopočtu dvaja aténski mnísi vysoko v horách na skalnom masíve.
debata

Historická pamiatka je od minulého storočia múzeom spravovaným ministerstvom kultúry. Informovali o tom grécka agentúra AMNA a turecký opozičný server Duvar.

Grécka prezidentka označila natočenie videa za znesvätenie kláštora, ktorý je historickou a kultúrnou pamiatkou a usiluje sa tiež o zápis na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Aj grécke ministerstvo zahraničia hovorí vo vyhlásení o znesvätení a video označilo za urážlivé. Vyzvalo preto turecké úrady, aby zabránili opakovaniu podobných akcií.

Grécke ministerstvo reagovalo na zverejnenie videa na sociálnych sieťach, ktoré natočil DJ Ahmet Şenterzi a na ktorom vo vonkajších priestoroch kláštora na elektronickú hudbu tancuje skupinka mladých ľudí. Podľa serveru Duvar dostal dídžej zvláštne povolenie od guvernéra provincie Trabzon, v ktorej sa sumelský kláštor nachádza.

Sumelský kláštor (tiež kláštor Sümela) založili asi vo štvrtom storočí nášho letopočtu dvaja aténski mnísi vysoko v horách na skalnom masíve. Svoju majestátnu podobu dostal kláštor v 14. storočí za Trapezuntského cisárstva.

V 20. storočí z neho turecká vláda urobila múzeum spravované ministerstvom kultúry. V roku 2010 turecké úrady povolili ekumenickému patriarchovi prvýkrát po desaťročiach vykonať v tomto kláštore bohoslužbu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #kritika #Turecko #dídžej #kláštor

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...