Koláčiky a torty v tvare olympijského maskota? Čínskych cukrárov dostali na tenký ľad, množia sa udania

Čínski pekári a cukrári, ktorí sa pokúsili niečo vyťažiť z popularity maskota zimných olympijských hier v Pekingu, sa dostali na tenký ľad.

16.02.2022 00:00
Bing Dwen Dwen Foto: ,
Maskot Bing Dwen Dwen.
debata

Úrady zistili, že niekoľko podnikov po celej krajine ponúkalo sladkosti v tvare bacuľatej pandy Bing Dwen Dwen bez toho, aby malo licenciu na použitie jej podoby, napísala agentúra AFP.

Jedna z pekární v juhovýchodnej provincii Ťiang-su sa dostala do hľadáčika úradov po tom, čo na ňu prišlo udanie, že vyrába 15-centimetrové torty v tvare olympijského maskota a predáva ich za 600 jüanov (asi 83 eur). Cukráreň v meste Šan-tchou vo východnej Číne dostala zákaz predávať sladkosti, na ktorých boli okrem maskota aj olympijské kruhy. A rovnaké prehrešky sú hlásené aj z ďalších častí krajiny.

zväčšiť Maskot zimných olympijských hier v Pekingu -... Foto: SITA/AP, Ng Han Guan
maskot Maskot zimných olympijských hier v Pekingu - Bing Dwen Dwen.

„Práva na intelektuálne vlastníctvo maskota Bing Dwen Dwen, ako je patent a copyright, vlastní organizačný výbor pekinských olympijských hier,“ zdôraznili čínske úrady.

Maskot tohtoročných zimných olympijských hier Bing Dwen Dwen si získal nečakanú popularitu a reklamné predmety s jeho podobou, vrátane žiadaných plyšových hračiek, sa na mnohých miestach rýchlo vypredali. Čínske médiá už informovali, že špekulanti predávajú olympijské plyšáky za desaťnásobok ich pôvodnej ceny 200 jüanov.

pjimage Čítajte viac Ruska môže a ja nie? Toto je rasizmus, hnevá sa americká šprintérka

Kvôli proticovidovým opatreniam sa väčšina ľudí nemá šancu na olympijské hry dostať a zaobstarať si maskota je najbližší kontakt, aký môžu obyvatelia Číny mať s olympiádou konajúci sa v ich krajine.

V pondelok čínske úrady informovali o prípade muža, ktorý vyrábal falšované figúrky olympijského maskota. Súd ho poslal na rok do väzenia a navyše dostal pokutu vo výške 40 000 jüanov (asi 5 500 eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOH Peking 2022

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...