Bol miláčikom Indie, škandál obrátil ľudí proti nemu: Indický herec bojuje za zabudnutie

Má človek za svoju chybu znášať trest, aj keď bol súdom už raz potrestaný?

02.03.2022 13:00
zabudnutie, pamäť, človek, myseľ, Foto:
Okolo "zabudnutia" existuje právne vákuum, existujú rozsudky, ktoré môžu slúžiť ako precedensy.
debata

To je otázka, na ktorej postavil indický herec a hviezda reality šou Ašutoš Kaušik (Ashutosh Kaushik) svoju žiadosť na súd, napísal server BBC. Herec žiada právo, aby mohol byť zabudnutý. Tvrdí, že v živote stále trpí za chybu, ktorej sa dopustil pred viac ako desiatimi rokmi.

Kaušik sa preslávil, keď v roku 2007 zvíťazil v piatej sérii reality šou MTV Roadies a o rok neskôr v indickej verzii programu Big Brother – Bigg Boss. Víťazstvo mu prinieslo „uznanie, lásku a obdiv ľudí po celej Indii“. Sláva sa ale premenila na hanbu, keď bol o rok neskôr zatknutý s alkoholom v krvi pri šoférovaní. Dostal pokutu, zákaz šoférovania na rok, a pretože bol celebritou, fotografie a videá z incidentu sa dostali na popredné stránky novín a internetových severov. Na internete kolujú dodnes.

Práve to mu ubližuje ako v osobnom, tak aj profesijnom živote. Právo na zabudnutie, za ktoré Kaušik bojuje na súde, je jednoducho nárok na to požadovať zmazanie verejne dostupných osobných informácií z internetu. V Európskej únii toto právo už existuje, aj keď nie je nespochybniteľné. V Indii sa jedná o pomerne nový koncept, ktorý zatiaľ nie je ukotvený v zákone.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Shreya Khanna (@imshreyakhanna)

„Mal som vtedy 27. Dostalo sa mi všetkého, čo som si prial, už veľmi skoro. Stratil som otca a nemal nikoho, kto by mi poskytol vedenie. Bol som neskúsený, urobil chybu a bol za ňu potrestaný. Ale teraz mám 42 a mám pocit, že za ňu stále platím,“ povedal Kaušik BBC do telefónu z Bombaja a dodal, že po incidente sa mu ľudia začali vyhýbať. „Prvý dojem, ktorý zo mňa teraz ľudia majú, je zlý. Utrpel som v práci, niekoľkokrát som bol odmietnutý pri žiadosti o ruku a zakaždým, keď sa presťahujem, sa na mňa susedia divne pozerajú,“ dodáva.

Manželka Arpita, ktorá sa za Kaušika vydala v lete roku 2020, pracuje ako bankárka. BBC povedala, že členovia jej rodiny mali voči hercovi od začiatku predsudky kvôli videám, ktoré videli na internete. „Príbuzným robila jeho minulosť veľké starosti. Môj brat odmietol prijať naše manželstvo a doteraz so mnou nehovorí. Ale podľa mňa v živote robí chyby každý. Prečo by za tú svoju mal môj manžel byť potrestaný na doživotie,“ pýta sa Arpita. Kaušik poznamenáva, že keď súd odsúdi podozrivého, je to na určité obdobie. „Aj digitálny trest by mal mať svoj limit, konečný dátum,“ myslí si.

Lorena Monroe Cesarini Čítajte viac Pozvali ťa umyť podlahy?! Talianska moderátorka s africkými koreňmi šokovala rasistickými správami od divákov

V uplynulých rokoch oslovil Ašutoš Kaušik niekoľko spravodajských serverov a kanálov a žiadal o stiahnutie článkov, fotografií a videí, väčšina obsahu ale zostáva on-line. Napísal tiež na indické ministerstvo pre informácie a vysielanie aj spoločnosť Google, nedostal však žiadnu odpoveď. Vo svojej žiadosti herec uvádza, že články mu pôsobia „hlboké utrpenie“ a „psychologickú bolesť“. Od súdu požaduje, aby nariadil indickej vláde, Indickej tlačovej rade a spoločnosti Google, aby „zmazali obsah z rôznych internetových platforiem“.

Hovorca Googlu povedal BBC, že pokiaľ si človek praje, aby bolo niečo odobraté z internetu, musí najskôr kontaktovať nezávislé stránky, na ktorých serveroch je obsah uložený. „Naším cieľom vždy bolo podporovať čo najširší prístup k informáciám. Robíme veľa práce na to, aby používatelia mohli označiť obsah, ktorý porušuje naše štandardy. Do toho patrí aj odstraňovanie obsahu, ktorý je v rozpore so štátnou legislatívou,“ povedal. Podľa experta na technológie Prasanta Raja ale momentálne neexistuje jednoduchý spôsob, ktorým by si indickí občania mohli nárokovať právo na zabudnutie.

Herec Armie Hammer na archívnom zábere z roku 2018. Čítajte viac Čo sa stane, keď na hviezdu filmu dopadne obrovský škandál? Štúdiá si poradili s Hammerom, LaBeoufom či Spaceym po svojom

„Internet je ohromný priestor s dominantnými vstupnými bránami ako Google a Bing. Ale potom je tu Wikipédia alebo Medium a mnoho ďalších sprostredkova­teľských platforiem ako Facebook, Twitter a desiatky tisíc blogov,“ povedal BBC. Google podľa neho môže „pomerne ľahko blokovať určité adresy alebo vyhľadávanie, čo robí napríklad v EÚ, kde to nariaďuje zákon.“ V Indii sa ale bojí ohromného prívalu žiadostí o stiahnutie informácií kvôli tomu, aké citlivé je prostredie indických sociálnych sietí a ako ľahko sa ľudia urazia," hovorí Raj.

Právny zástupca Ašutoša Kaušika tvrdí, že hoci je v Indii okolo „zabudnutia“ právne vákuum, existujú rozsudky, ktoré môžu slúžiť ako precedensy. „Za päťdesiat rokov, keď si budú Kaušikove vnúčatá googliť svojho starého otca, zistia, že zvíťazil v Roadies a v Bigg Boss, ale tiež sa dozvedia, že bol zapletený do škaredého incidentu. Dostal zaň trest, aký si zaslúžil podľa zákona, a teraz má nárok na súkromie,“ hovorí advokát. Dodáva však, že problém si vyžaduje dôkladnú súdnu i spoločenskú rozpravu. „Ľudské právo na zabudnutie sa môže stretnúť s právom na informácie. Ja ale dúfam, že súd dospeje ku kompromisu. U ohavných činov ako znásilnenie alebo vražda má spoločnosť právo na to poznať pravdu; ale ak priestupok nie je vážny, súdy by mohli uznať právo na zabudnutie,“ dodáva advokát.

Indické súdy sa zaoberajú desiatkami ďalších prípadov ľudí žiadajúcich o stiahnutie určitých informácií z webu. V jednom napríklad žena po manželskom spore požaduje od právnickeho webu, aby z internetu stiahol jej rozsudok, pretože dokument obsahuje adresu a ďalšie citlivé informácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #herec #škandál #India #sociálne siete #informácie #zabudnúť #citlivé informácie

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...