Španielsko tiahne do boja s obezitou detí, chce celebritám zakázať reklamu na sladkosti

Španielska vláda sa chystá obmedziť reklamu na sladkosti či energetické nápoje cielenú na deti či maloletých.

09.03.2022 13:20
sladkosť, cukor, pastel, Foto:
Reklama na sladkosti či energetické nápoje osobami, ktoré sú známe a patria medzi vzory? V Španielsku ju pravdepodobne zakážu.
debata

Podľa návrhu zákona, ktorý v pondelok vláda sprístupnila na tri týždne na verejnú diskusiu, nebudú smieť v reklame na potraviny s vyšším obsahom cukru či tuku účinkovať celebrity či influenceri. Informujú o tom miestne médiá.

Obmedzenie sa bude týkať televízie, rozhlasu aj internetu. V reklame nebudú smieť vystupovať „športovci, umelci, influenceri či ďalšie verejne známe osobnosti, ktoré môžu deti a neplnoletí považovať za svoj vzor“. Zákaz sa má týkať okrem iného čokolád, cukríkov, energetických tyčiniek, tort, džúsov či zmrzlín.

Bing Dwen Dwen Čítajte viac Koláčiky a torty v tvare olympijského maskota? Čínskych cukrárov dostali na tenký ľad, množia sa udania

Návrh zákona pripravilo ministerstvo pre ochranu spotrebiteľa, ktoré ho zdôvodnilo vysokým percentom nadváhy medzi deťmi a maloletými. Podľa ministerstva má v Španielsku nadváhu či je obéznych asi 40 percent detí vo veku od šiestich do deviatich rokov, vo veku 10 až 14 je to štvrtina a medzi pätnásťročnými až 17-ročnými pätinami.

„Veľká väčšina obéznych neplnoletých bude s nadváhou zápasiť aj celý dospelý život, je veľmi ťažké zmeniť návyky z detstva,“ povedal serveru eldiario.es Fernando Rodríguez z katedry preventívnej medicíny Madridskej autonómnej univerzity.

Podľa miestnych médií nový zákon, ktorý ešte môže doznať zmien v parlamente, nenadobudne platnosť skôr ako koncom roka.

shutterstock 1408905944 Čítajte viac 21 miliónov eur za tenisky! Za modely od zosnulého Abloha platili v aukcii šokujúce sumy
debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #reklama #zákaz #sladkosti #celebrity #influencer

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...