Nejde len o klobúky a škandály: Kráľovská rodina stojí pri Ukrajine, gesto Alžbety rozoberá celý svet

Britská kráľovská rodina sa nezvyčajne otvorene vyjadruje ku vojne na Ukrajine. Upúšťa od tradičnej neutrality alebo diplomatickej zdvorilosti, píše na svojich internetových stránkach britská stanica BBC.

11.03.2022 00:00
kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Keď britská kráľovná Alžbeta II. prijala kanadského premiéra Justina Trudeaua najväčší rozruch na oficiálnych záberoch vyvolala kytica v modro-žltej farebnej kombinácii. Mnohí v nej čítali odkaz na ukrajinskú vlajku.
debata

Kráľovná Alžbeta II. a jej príbuzní svoje postoje naznačujú prostredníctvom kvetov, zámerných farebných kombinácií, niektorí sa svojimi názormi vôbec netaja.

Princ William a jeho manželka Kate verejne podporili ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a Ukrajincov v „ich statočnom boji“, ako uviedli. Keď v stredu prišli na návštevu Ukrajinského kultúrneho centra v Londýne, absolútne neskrývali, na koho strane stoja. Obaja mali pripnutý odznak s ukrajinskou vlajkou.

Vojvodkyňa Kate z Cambridge počas návštevy...
Princ William a vojvodkyňa Kate z Cambridge...
+2Princ William a jeho manželka vojvodkyňa Kate z...

„Sme solidárni s tými, ktorí odolávajú brutálnej agresii,“ povedal bez okolkov minulý týždeň následník trónu princ Charles. Išlo o jasné vyjadrenie, bez nejednoznačnosti typickej pre kráľovskú rodinu. Hneď na druhý deň pri návšteve londýnskej katedrály ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi odsúdil „naozaj strašnú agresiu“, ktorej Ukrajina čelí. Charles aj jeho žena Camilla pôsobili pri stretnutí so zástupcami ukrajinskej komunity dojato a sľúbili, že sa za nich budú počas súčasnej krízy modliť.

zväčšiť Princ Charles (vpravo) v rozhovore s... Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Britain Royals Princ Charles (vpravo) v rozhovore s ukrajinskými rodákmi Andrijom Kopylašom a jeho dcérou Veronikou.

Návštevy členov kráľovskej rodiny a ich angažovanosť v určitej veci často pôsobia ako telefonáty od príbuzných, ktorým na vás síce záleží, ale s ktorými nemáte blízky kontakt. Ale s Ukrajinou je to inak, píše BBC.

Kráľovná Alžbeta II. sa počas svojej dlhej vlády vyhýbala komentárom k politickým záležitostiam, a tak veľkú vlnu špekulácií vyvolala prekvapivo veľká kytica modrých a žltých kvetov v miestnosti, kde pred niekoľkými dňami prijala kanadského premiéra Justina Trudeaua a ktorá bola aranžovaná tak, že bolo jasné, aký veľký priestor zaberie na fotkách mieriacich do celého sveta. Bol to farebne zakódovaný odkaz? Znalci kráľovskej rodiny podotýkajú, že v jej svete sa len málo vecí deje náhodne.

Princ William, vojvodkyňa Kate z Cambridge Čítajte viac Je jasné, na čej strane stoja! Kate a William v ukrajinskom centre, pomohli aj dobrovoľníkom

Nie je nezvyčajné, že kráľovská rodina dá najavo podporu ľuďom zasiahnutým prírodnou alebo humanitárnou katastrofou. Kráľovná, princ Charles a princ William podporili Výbor pre katastrofické udalosti (DEC), ktorý vyberá peniaze na pomoc Ukrajincom utekajúcim pred konfliktom vo vlasti.

Ale vojna na Ukrajine je politická kríza, je to invázia. A členovia kráľovskej rodiny neváhali dať najavo svoje pobúrenie, ani s kým súcitia a komu patrí ich podpora. Súzneli s pocitmi britskej verejnosti, nadstraníckym spôsobom potvrdili, k akým hodnotám sa hlásia. Prístup britskej kráľovskej rodiny k dianiu na Ukrajine ukazuje, že v nej nejde len o klobúky a sexuálne škandály.

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojvodkyňa Kate #princ William #princ charles #kráľovná Alžbeta II. #postoj #vojna na Ukrajine #mall.tv #nestrannosť

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...