Pred desiatimi rokmi sa slávny režisér James Cameron potopil do najhlbšieho miesta na Zemi

Najhlbšia oceánska priekopa je pustým miestom pripomínajúcim mesačnú krajinu.

25.03.2022 00:00
cameron Foto:
Režisér James Cameron.
debata

Vyhlásil to hollywoodsky režisér James Cameron, keď sa vrátil z expedície do hlbiny Challenger v Mariánskej podmorskej priekope, takmer 11 kilometrov pod hladinou Tichého oceánu. Tvorca filmu Titanic bol ešte len tretím človekom, ktorý najhlbšie miesto na Zemi dosiahol a urobil tak pred desiatimi rokmi, 25. marca 2012.

Cameron ponor zahájil v oblasti asi 320 kilometrov juhozápadne od ostrova Guam a hĺbku 10 898 metrov dosiahol po dvoch hodinách a 36 minútach. Pri dne sa venoval prieskumu, fotografovaniu a filmovaniu. Časť zhruba dvojhodinového pobytu v hlbine Challenger ale venoval aj tomu, aby sa len rozhliadol po okolí.

Režisér tiež podotkol, že dúfal, že na dne Mariánskej priekopy uvidí nejakú neznámu hlbinnú príšeru. Nakoniec ale nič také neuzrel. Všimol si len malé tvory pripomínajúce krevety. Okolo poludnia miestneho času sa vynoril späť na hladinu. Cesta späť mu trvala iba 70 minút, čo bolo menej, než sa očakávalo.

Pred ním do hlbiny v januári 1960 zostúpili v špeciálnom batyskafe Trieste spoločne Američan Don Walsh a švajčiarsky oceánograf Jacques Piccard. V apríli 2019 dosiahol americký výskumník Victor Vescovo pri ponore na dno Mariánskej podmorskej priekopy v Tichom oceáne rekordnú hĺbku 10 928 metrov, čím prekonal rekord Piccarda a Walsha z januára 1960. Na mieste objavil štyri doposiaľ neznáme druhy kôrovcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #James Cameron

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....