Španielsky kráľ urobil nevídaný krok! Takýto veľký je môj majetok, prezradil. Chce byť príkladom

S érou vládnutia jeho otca sa spája škandál, ktorý nasledovalo vyšetrovanie. Aj preto sa možno španielsky kráľ Felipe rozhodol konať úplne inak. Pred pár dňami zverejnil výšku svojho kompletného majetku.

27.04.2022 14:00
Britain Prince Philip Memorial Foto: ,
Kráľ Felipe a kráľovná Letizia na archívnom zábere.
debata (4)

Tento krok sa považuje za bezprecedentný, keďže doposiaľ sa údaje o majetkových záležitostiach monarchov (vo všeobecnosti) dali len odhadovať. Kráľ Felipe uviedol, že jeho majetok má hodnotu 2,57 milióna eur, z toho 2,2 milióna je na bankových účtoch a zvyšok sú napríklad umelecké diela, starožitnosti či šperky.

„Dnes, viac ako kedykoľvek predtým, občania právom požadujú, aby morálne a etické princípy inšpirovali – a príkladne viedli – našim verejným životom,“ uviedol španielsky kráľ vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v pondelok spoločne s výškou jeho majetku. „Kráľ ako hlava štátu musí byť nielen referentom, ale aj služobníkom tejto spravodlivej a legitímnej požiadavky všetkých občanov,“ doplnil Felipe VI.

Britain Queen Platinum Jubilee Čítajte viac Kráľovná vraj pomôže princovi Andrewovi s odškodným! Na Harryho nemá ani libru, zúri internet

Z jeho pondelkového oznámenia v rámci faktických čísel a informácií tiež vyplynulo, že nemá vo vlastníctve žiadne nehnuteľnosti, ani majetok v zahraničí. O majetku jeho manželky, kráľovnej Letízie, kráľovský palác informácie nezverejnil.

zväčšiť Archívny záber z roku 2013: Bývalý španielsky... Foto: SITA/AP, Juan Carlos Rojas
Spain Palace Transparency Archívny záber z roku 2013: Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos, jeho manželka, bývalá španielska kráľovná Sofia, súčasná kráľovná Letizia a jej manžel - súčasný španielsky kráľ Felipe VI.

Po Felipeho kroku nasledoval ďalší, z národného hľadiska ešte významnejší. Španielska vláda v utorok schválila dekrét, ktorý má sprehľadniť hospodárenie španielskej monarchie. To bude okrem iného podliehať kontrole vládneho dvora audítorov, ktorý dohliadnu na financie štátnych inštitúcií. Nový dekrét napríklad reguluje uzatváranie zákaziek pre kráľovský palác, o ktorých bude musieť palác informovať na svojich stránkach. Po novom bude tiež musieť kráľovská rodina evidovať dary, ktoré dostane. Rozpočet kráľovskej koruny tento rok predstavuje podľa denníka El Periódico 8,4 milióna eur.

653721833 Čítajte viac Keď sa dedia nádherné šaty v rodine... Kráľovná Letizia v róbe od svokry a princezná Victoria, toto má od mamy!

Podľa španielskych, ale aj svetových médií de o reformu, ktorá má napraviť povesť monarchie poškodenú v posledných rokoch škandálmi bývalého panovníka Juana Carlosa I. Otec súčasného kráľa čelil niekoľko rokov podozreniu z prijatia úplatkov a daňových únikov. Začiatkom minulého mesiaca španielska prokuratúra po takmer dvoch rokoch definitívne zastavila jeho vyšetrovanie, keď dospela k záveru, že ho nemožno stíhať za činy, ktoré mohol spáchať ako hlava štátu, a pre ostatné podozrenia nie je dosť dôkazov.

Osemdesiatšty­riročný Juan Carlos I., ktorý stál na čele krajiny od roku 1975 a teraz má titul emeritný kráľ, sa v roku 2014 vzdal trónu a predvlani v lete sa odsťahoval do Spojených arabských emirátov.

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #škandál #majetok #Juan Carlos #odhad #kráľ Filip VI. #mall.tv #povesť

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...