Toto je najdrahší vydražený obraz 20. storočia! Od slávneho umelca so slovenskými koreňmi

Slávny portrét herečky Marilyn Monroe od Andyho Warhola sa v noci z pondelka na utorok vydražil v aukčnej sieni Christie's v New Yorku za 195 miliónov dolárov.

10.05.2022 08:52
Shot Sage Blue Marilyn Foto: ,
Obraz pod názvom Shot Sage Blue Marilyn z roku 1964 od Andyho Warhola v priestoroch aukčnej sieni Christie's v New Yorku.
debata (3)

Ide o najvyššiu cenu, za ktorú sa doteraz vydražilo akékoľvek dielo z 20. storočia. Dielo bolo súčasťou zbierky súrodencov Thomasa a Doris Ammannových, z ktorej bolo k dispozícii celkom 36 kusov od význačných maliarov minulého storočia, napríklad od Roberta Rymana, Cy Twomblyho alebo Francesca Clementeho. Výťažok aukcie putuje na charitatívne účely.

Slávny Warholov obraz pomenovaný „Shot Sage Blue Marilyn“ prekonal svojou predajnou cenou obraz španielskeho majstra Pabla Picassa Alžírskej ženy (Les femmes d'Alger), ktorý sa v roku 2015 predal za 179,4 milióna dolárov. Najdrahším verejne predaným obrazom je kus Salvator Mundi (Spasiteľ sveta) od Leonarda Da Vinciho, ktorý kupec získal za 450 miliónov dolárov v roku 2017.

alzbeta2 warhol Čítajte viac Warholovu kráľovnú Alžbetu II. vystavia v Londýne. Panovníčka na ňom symbolizuje ženskú silu

Podľa agentúry DPA nie je jasné, kto si Warholovo dielo zakúpil. Aukčná sieň iba uviedla, že najvyššia ponuka prišla od človeka, ktorý sedel priamo v sále, a nie cez telefónnu linku.

Špecialista na umenie 20. storočia z aukčnej siene Christie's Alex Rotter označil predávaný portrét Marilyn Monroe za „najvýznačnejší obraz 20. storočia, ktorý ide do aukcie za poslednú generáciu“. Predlohou serigrafie je fotografia herečky urobená na propagáciu filmu Niagara z roku 1953.

Návštevník aukčnej siene Christie's pózuje... Foto: SITA/AP, Ted Shaffrey
Shot Sage Blue Marilyn, Andy Warhol Návštevník aukčnej siene Christie's pózuje pri obraze Shot Sage Blue Marilyn od Andyho Warhola.

Obraz je súčasťou päťdielnej série, ku ktorej sa viaže zvláštna história. V roku 1964 vstúpila do Warholovho ateliéru zvaného Factory (Továreň) žena s pištoľou, ktorá vystrelila na štyri prítomné portréty Marilyn Monroe. Jeden z nich guľke unikol – to je ten, ktorý sa vydražil. Zvyšné kusy sú v súkromných zbierkach.

Portrét, na ktorom je herečka vyobrazená vo výrazných farbách s modrými tieňmi, žltými vlasmi a červenými perami, bol v minulosti vystavovaný v najväčších svetových galériách, napríklad v múzeu Guggenheim v New Yorku, v Centre Pompidou v Paríži alebo Tate Modern v Londýne.

VIDEO: Marilyn Monroe – záhadná smrť najväčšej sexuálnej ikony 20. storočia

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Súrodenci Ammannovci boli obchodníci s umením pôvodom zo Švajčiarska. V druhej polovici 20. storočia zaisťovali nákup súčasných umeleckých diel pre širokú medzinárodnú klientelu, pričom niektoré kusy kupovali aj do vlastnej zbierky. V roku 1977 si otvorili galériu v Zürichu. Thomas Ammann zomrel v roku 1993 a jeho sestra Doris vlani.

Všetok výťažok z dražby smeruje charitatívnym organizáciám, ktoré podporuje nadácia Ammannových, ktorá sa zameriava na pomoc deťom v ťažkých životných situáciách.

Marilyn Monroe bola svojho času jednou z najvýznamnejších hollywoodskych herečiek. Zomrela na predávkovanie vo svojom domove v Los Angeles v roku 1962. Warhol, ktorého rodičia pochádzali z východného Slovenska, zomrel v roku 1987.

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

3 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Marilyn Monroe #rekord #obraz #Andy Warhol #mall.tv

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...