David Beckham stál 13 hodín v rade, aby sa poklonil kráľovnej! Zdrvujúce a očistné - hovoria ďalší, čo čakali hodiny

Prístup do radu, v ktorom ľudia čakajú, aby sa v budove parlamentu v centre Londýna mohli pokloniť rakve so zosnulou britskou kráľovnou Alžbetou II., bol v piatok najmenej na šesť hodín pozastavený. Oznámila to ešte predpoludním britská vláda, podľa ktorej nie je možné rad ďalej predlžovať.

16.09.2022 19:45
David Beckham Foto: ,
David Beckham po odchode z Westministru sa stretáva so zástupcami médií.
debata (19)

Zástup sa tiahol v dĺžke takmer ôsmich kilometrov od Westminsterskej sály britského parlamentu po pravom brehu Temže za most Tower Bridge až k parku Southwark, kde už nie je kapacita pre ďalších čakajúcich. „Nesnažte sa do radu pripojiť, kým nebude oznámené jeho znovuotvorenie,“ napísalo v piatok dopoludnia na twitteri ministerstvo kultúry.

Princ William s manželkou Kate Čítajte viac OBRAZOM: Smútok v tvári Kate, posledná poklona od Meghan, kráľovská rodina vzdala úctu kráľovnej

Doba čakania v rade sa v tom okamihu odhadovala na 14 hodín. V piatok podvečer sa však potom opäť mohli ľudia začať radiť do zástupu kondolujúcich. Pozornosti médií neušla ani prítomnosť bývalého kapitána britskej futbalovej reprezentácie Davida Beckhama. Ten sa postavil do radu ako bežní Briti a údajne čakal trinásť hodín, aby sa dostal až ku katafalku a vzdal úctu Alžbete II.

Verejnosť má až do pondelňajšieho rána možnosť osobne sa rozlúčiť s panovníčkou, ktorá zomrela pred týždňom vo svojom škótskom sídle Balmoral. Britské úrady očakávajú, že zosnulej sa príde pokloniť zhruba 750-tisíc ľudí, uvádza agentúra Reuters. Pohreb bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve.

Ľudia v Norfolku v blízkosti Sandrigham Estate...
Kate, princezná z Walesu sa stretla s davmi...
+13Princ Edward sa stretol so zástupcami...

Britské médiá pravidelne prinášajú rozhovory s ľuďmi, ktorí sa rozhodli v rade stáť, aby sa k rakve s kráľovnou dostali. „Akonáhle stojíte na tých schodoch, tak to je sila, úplne vás to primrazí. A potom, keď na vás tá chvíľa doľahne, tak vás to premôže,“ popísala v rannom vysielaní stanice BBC okamihy po vstupe do Westminsterskej sály, kde je umiestnený katafalk s rakvou, jedna zo žien, ktoré vychádzali z parlamentu.

Boris Zala Čítajte viac Kráľovná a my. O privilégiách britskej aristokracie

„Kým tam človek nedôjde, tak tomu úplne neverí… Bolo to veľmi intenzívne, zdrvujúce a očistné,“ povedala denníku The Telegraph 62-ročná Bose Panama, ktorá strávila v rade celú noc. „Mám ale pocit, že mojich 30 hodín bledne a vyzerá dosť nepodstatne v porovnaní s tými 70 rokmi,“ dodala s odkazom na sedem desiatok rokov, ktoré Alžbeta II. vládla Británii. „Urobil som to, aby som tej dáme vzdal hold,“ povedal agentúre Reuters dvadsaťročný Thomas Hughes, ktorý v rade k parlamentu strávil 14 hodín.

Princ William a jeho manželka Kate, princezná z...
Vojvodkyňa Meghan sa ukláňa pred truhlou s...
+24Princ Harry (vľavo) a jeho manželka Meghan,...

Prvým smútiacim z radov verejnosti, kto zbadal kráľovninu rakvu vo Westminsterskej sále, bola podľa BBC Vanessa Nanthakumaran. Na nábreží Temže strávila viac ako 50 hodín. Uviedla, že jej táto skúsenosť okrem iného pomohla vysporiadať sa so smrťou manžela, ktorý zomrel vo februári. Keď stála pri rakve Alžbety II., v duchu sa podľa svojich slov pomodlila a poďakovala kráľovnej za „skvelú službu“.

Annette Neary sa bola pokloniť kráľovninej rakve už v katedrále v Edinburghu a potom sa vo štvrtok ráno vydala so svojimi deťmi z Worcestershiru do Londýna. V rade pred parlamentom strávili osem hodín, Neary ale uistila, že to rozhodne stálo za to. Posťažovala sa len, že pri rakve Alžbety II. nie je veľa času sa zastaviť. Chápe ale, že to nie je možné vzhľadom na obrovské množstvo ľudí, ktorí chcú kráľovnej vzdať hold.

Zámok Balmoral, Škótsko, sídlo, Británia, hrad Čítajte viac Tajomstvá hradu Balmoral, kde zomrela kráľovná: Komu bol primalý a ako súvisí so smrťou Diany?

Julia O'Mahony uviedla, že sa do radu postavila vo štvrtok večer. Prvé hodiny boli podľa nej plné očakávania, v priebehu noci bolo ale čakanie chvíľami náročné. „Bola celkom zima, zvlášť pri rieke,“ povedala v piatok ráno spravodajskému serveru BBC News. Východ slnka bol ale podľa nej krásny. „Občas mi to pripadalo, akoby som absolvovala náboženskú púť,“ dodala.

Záber z roku 1937: Britský kráľ Juraj VI s...
Záber z roku 1930: Štvorročná princezná...
+18Záber z roku 1937: britská princezná Alžbeta...

Živý prenos z Westminsterskej sály je možné sledovať prostredníctvom stanice BBC. Ešte v noci zo stredy na štvrtok bolo na záberoch vidieť aj moment, kedy skolaboval jeden z členov stráže, ktorá stojí okolo rakvy.

Verejnosť má možnosť osobne sa rozlúčiť s panovníčkou, ktorá zomrela pred týždňom na svojom škótskom sídle Balmoral, do pondelňajšieho rána. Pohreb bude v pondelok 19. septembra vo Westminsterskom opátstve.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #úcta #úmrtie #čakanie #kráľovná Alžbeta II. #rad #Westminster Abbey #katafalk

+ Malé kroky vedú k veľkým zmenám v zdraví a športe.
Nevyberajte si tú najjednoduchšiu cestu, nie je to poslanie...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...