Slovák, ktorý účinkoval v Cirque du Soleil dva roky: Kondícia a flexibilita sa posilňuje každý deň

Umelci v Cirque du Soleil (CDS) musia trénovať pred každým vystúpením, podstupujú tréning fyzický, mentálny, ale aj odborný.

17.09.2022 13:00
Juraj Benčík Foto: ,
Bývalý člen Cirque du Soleil Juraj Benčík na zábere z augusta 2022.
debata

V rozhovore to prezradil slovenský herec, mím a pedagóg Juraj Benčík, ktorý s kanadskou cirkusovou spoločnosťou precestoval Rusko aj západnú Európu. Takmer dva roky účinkoval v predstavení Corteo. Od 15. do 18. septembra si toto predstavenie môžu pozrieť aj diváci v Bratislave.

„Každý deň posilňujú kondíciu, flexibilitu, robia silové cviky, ale zaoberajú sa aj hereckou technikou, hlavne pantomímou,“ vysvetľuje Benčík. Podľa neho sa umelci zo svetoznámeho cirkusu zaoberajú v rámci prípravy na vystúpenia aj tým, že sa učia text v inom jazyku.

zväčšiť Záber z premiéry predstavenia Cirque du Soleil:... Foto: SITA, Brano Bibel
Cirque du Soleil: Corteo Záber z premiéry predstavenia Cirque du Soleil: Corteo na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. 15. september 2022.

„Pred každým vystúpením sa tiež vylepšujú scénické a bábkoherecké prvky i koordinácia všetkých účinkujúcich na javisku v istom momente. Denne sa trénuje, precvičuje, k tomu je fyzioterapia a workshopy, ktoré CDS organizuje, aby sa účinkujúci zdokonaľovali aj v iných disciplínach,“ prezrádza umelec, ktorý v cirkusovom stane hrával desať 2,5-hodinových predstavení do týždňa.

juraj benčík Čítajte viac Juraj Benčík bol v Cirque du Soleil klaunom, ktorý umiera. Corteo uvedú aj na Slovensku

Umelci z CDS, ktorí sa tento týždeň predstavujú na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, majú podľa ich bývalého kolegu omnoho náročnejší režim. „Do mesta prídu len na niekoľko dní, veľmi rýchlo postavia scénu, lebo nemusia stavať stan, rýchlo si v scéne naskúšajú čo treba, urobia niekoľko predstavení, v mestách ako Bratislava sedem až osem, vo väčších mestách ako Viedeň 16 až 20. Potom letia ďalej, to je omnoho náročnejšia práca,“ priznal Benčík, ktorý účinkoval v CDS pod cirkusovým stanom pre 2500 divákov.

zväčšiť Záber z premiéry predstavenia Cirque du Soleil:... Foto: SITA, Brano Bibel
Cirque du Soleil: Corteo Záber z premiéry predstavenia Cirque du Soleil: Corteo na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. 15. september 2022.

„Po skončení turné pod cirkusovým stanom sa inscenácia modifikuje, pripraví sa na uvádzanie v športových arénach,“ ozrejmuje bývalý člen svetoznámej cirkusovej spoločnosti, ktorý s ňou absolvoval podľa vlastných slov 600 predstavení. Vďaka predstaveniu Corteo sa musel naučiť lietať do výšky 15 až 30 metrov na krídlach, ktoré mu dali anjeli, rovnako sa naučil lietať v posteli, aby z nej nespadol, a hrať na suzafón a pohároch na stopkách.

Bratislavské vystúpenie svojich kolegov z CDS si nenechá ujsť. „Už sme dohodnutí, že sa budem pozerať na troch predstaveniach,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #Cirque du Soleil #predstavenie #Juraj Benčík #fyzická aktivita #mentálna sila

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...