OBRAZOM: Princezná Kate ako symbol dôstojnosti, smutná Meghan a Harry opäť bez uniformy - tak dali zbohom kráľovnej

Dvoma minútami ticha sa v pondelok na poludnie v londýnskom Westminsterskom opátstve skončil štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. Obrad, ktorý prebehol v Londýne, spojil opäť celú rodinu zosnulej panovníčky. Nechýbali deti, vnúčatá, ani pravnúčatá.

19.09.2022 13:32
debata (3)
zväčšiť Kate, princezná z Walesu prichádza na pohreb... Foto: SITA/AP, Mike Egerton
Britain Royals Funeral Kate, princezná z Walesu prichádza na pohreb kráľovnej Alžbety II.

Do priestorov katedrály Westministerského opátstva sa medzi poslednými vydali práve rodinní príslušníci jednej z najstarších kráľovských rodín na svete. V sprievode za truhlou kráčali kráľovnine štyri deti, vrátane jej najstaršieho syna Charlesa, ktorý sa stal kráľom Karolom III.

Po jeho boku nechýbala jeho druhorodená sestra Anne, bratia Andrew a Edward, ale aj synovia – princovia William a Harry. Kým v prípade pohrebu princa Philipa, manžela kráľovnej Alžbety II., sa celá rodina obliekla do smútočných žaketov, v tomto prípade mal kráľ, ale aj princezná Anne, princ Edward a princ William oblečené uniformy s najvyššími hodnosťami.

Kate, princezná z Walesu sa objavila na pohrebe...
Princezná z Walesu Kate s dcérou - princeznou...
+42Princ Harry a princ William (vpravo) kráčajú do...

Ani princ Andrew, ale ani princ Harry si však uniformy obliecť nemohli, keďže prvý čelí stále podozreniu zo sexuálneho útoku a druhý sa vzdal kráľovských povinností. Zvláštny moment tak nastal napríklad aj v momente, keď kráľ Karol III. a ďalší členovia rodiny v uniformách salutovali na pamiatku kráľovnej. Harry, ale aj jeho strýko Andrew museli nechať ruku dolu.

Britain Royals Čítajte viac Čierna farba, klobúky či perly - pohrebný dress-code má prísne pravidlá! Do čoho oblečú zosnulú kráľovnú?

Do priestorov Westministerského opátstva prišla spoločným vozidlom Camilla, kráľovná manželka a Kate, princezná z Walesu. Na poslednú chvíľu s manželom Williamom ozrejmili, že na pohrebe sa zúčastnia aj ich dve staršie deti – princ George a princezná Charlotte. Obe sedeli v rovnakom automobile. Podobu princeznej z Walesu nezabudli ani počas pohrebného obradu komentovať viaceré britské médiá. Nazvali ju synonymom dôstojnosti. Kate mala na sebe náhrdelník z perál s briliantovou sponou v stredu, ktorý patril kráľovnej. Ku čiernym šatám s dĺžkou po lýtka si vzala výrazný klobúk s čiernym tylom.

Princezná Charlotte, princ George, princezná...
Princezná Charlotte, princ George, princezná...
+14Princezná Charlotte, princ George, princezná...

Aj vojvodkyňa Meghan však počas príchodu do kostola zaujala objektívy. Spoločnosť jej robila Sophie, grófka z Wessexu, manželka princa Edwarda, ktorý je strýkom princa Harryho. Meghan síce na pár záberoch pôsobí opustene, grófka z Essexu sa však snažila tento dojem vyvažovať svojou spoločnosťou.

zväčšiť Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu (vľavo) prichádza... Foto: SITA/AP, Hannah Mckay
Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu (vľavo) prichádza na pohreb kráľovnej Alžbety II. v spoločnosti Sophie, grófky z Wessexu.

Do Westministerského opátstva dorazili aj jej dve deti, Lady Louise Windsor a James, vikomt Severn. Nechýbali ani princezné Beatrice a Eugenie s manželmi či Zara Tindall s manželom Mikeom Tindallom. Peter Phillips, brat Zary Tindallovej kráčal spoločne s Harrym a Williamom za rakvou (tiež bez uniformy).

Kázeň počas smútočného obradu mal arcibiskup canterburský arcibiskup Justin Welby, ktorý pripomenul Alžbetin „naplnený sľub“ slúžiť Spojenému kráľovstvu a Commonwealthu. Alžbeta to sľúbila v deň svojich 21. narodenín (21. apríla 1947) v rozhlasovom vysielaní.

zväčšiť Princ Harry uprostred najbližšej rodiny - kráľa... Foto: SITA/AP, Hannah Mckay
Princ Harry Princ Harry uprostred najbližšej rodiny - kráľa Karola III., princa Williama, princeznej Anne či princa Edwarda.

Na pohrebe sa zúčastnilo približne 2000 pozvaných hostí vrátane šéfov štátov a vlád a členov kráľovských rodín z celého sveta. Prítomný bol americký prezident Joe Biden s manželkou, francúzsky prezident Emmanuel Macron či japonský cisár Naruhito. Slovensko zastupovala prezidentka republiky Zuzana Čaputová.

Príslušníci granátnickej gardy pochodujú po...
Ľudia prichádzajú s košíkmi kvetov pred...
+46Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej...

Telesné pozostatky Alžbety II. ešte v pondelok prevezú kráľovským pohrebným vozidlom do Windsorského hradu. Obrad rozžehnania sa s telom kráľovnej sa uskutoční o 17.00 h SELČ vo windsorskej Kaplnke sv. Juraja. Tam panovníčku v rámci súkromného obradu o 20.30 h SELČ aj pochovajú po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov.

VIDEO: Najsledovanejšie pohreby v dejinách

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #princ Harry #úmrtie #rozlúčka #princezná Kate #vojvodkyňa Meghan #kráľ Karol III.

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...