Kanye West už prišiel aj o voskovú figurínu v múzeu, hudba na Spotify zatiaľ zostáva

Londýnske múzeum Madame Tussauds zo svojej kolekcie odstránilo voskovú figurínu rapera Ye, predtým známeho ako Kanye West.

30.10.2022 00:30
Kanye West Foto: ,
Raper Kanye West na archívnom zábere z marca 2022.
debata

Reagovalo tak na jeho antisemitské výroky, kvôli ktorým s hudobníkom ukončilo spoluprácu niekoľko veľkých korporátnych partnerov, vrátane nemeckého výrobcu športového oblečenia a obuvi Adidas. Informoval o tom The Guardian.

Preslávené múzeum figurínu rapera, ktorý si teraz hovorí Ye, presunulo do archívu. Krok symbolicky ukazuje pád známeho hudobníka a návrhára, s ktorým v niekoľkých posledných týždňoch rozviazali spoluprácu okrem iného módne značky Gap, Balenciaga aj jeho agentúra Creative Artists Agency. Aj Adidas s raperom ukončil partnerstvo, ktoré predstavovalo 1,5 miliardy dolárov jeho čistého majetku.

Kanye West Čítajte viac Antisemitizmus netoleruje ani nemecký Adidas! Zrušil spoluprácu s Kanye Westom, ten prišiel o status miliardára

Ye kvôli rozhodnutiu týchto firiem prišiel o status dolárového miliardára, uviedol časopis Forbes. Jeho čisté imanie teraz denník odhaduje na 400 miliónov USD (9,7 miliardy korún), tvoria ho nehnuteľnosti, hotovosť, jeho hudobná zbierka a päťpercentný podiel vo firme Skims, ktorú vlastní jeho bývalá žena Kim Kardashian. Aj tam sa už špekuluje o tom, že o svoj podiel príde. Pred pár dňami prichytili paparazzovia na stretnutí Kim Kardashianovú s Ivankou Trumpovou, ktorá vraj mala vo firme kúpiť veľký podiel. Nie je však jasné, či odkúpila Westovu časť.

Zábery na kúsky z kolekcie Yeezy by Adidas,...
Zábery na kúsky z kolekcie Yeezy by Adidas,...
+3Zábery na kúsky z kolekcie Yeezy by Adidas,...

Múzeum uviedlo, že každý si svoju figurínu musí zaslúžiť. Podľa hovorcu inštitúcie načúva svojim hosťom a ich očakávaniam. Figurínu známeho rapera múzeum predstavilo v roku 2015 spoločne so sochou Kardashianovej. Táto hviezda reality šou a ďalší členovia jej rodiny v posledných dňoch vyzvali na ukončenie „strašného násilia a nenávistnej rétoriky“ voči Židom. Ye v rozhovoroch a na sociálnych sieťach už niekoľko týždňov šíri antisemitské konšpiračné teórie.

Černošský hip-hopový umelec a návrhár tiež na začiatku októbra čelil kritike za to, že si na prehliadku svojej najnovšej kolekcie na parížskom týždni módy vzal tričko s nápisom White Lives Matter (Na belošských životoch záleží).

Raper a dizajnér Kanye West. Foto: RTVS
Kanye West Raper a dizajnér Kanye West.

Na rapera sa už predtým zniesla kritika za jeho výroky a činy, vrátane propagácie pravicovej politiky, podpory exprezidenta USA Donalda Trumpa a nosenia červenej šiltovky s jeho predvolebným heslom z roku 2016 Make America Great Again (Vráťme Amerike jej veľkosť). Ye tiež okrem iného vyhlásil, že otroctvo bola „voľba“.

Rodina George Floyda oznámila, že plánuje podať na rappera žalobu kvôli jeho tvrdeniu, že Floyd zomrel v dôsledku použitia fentanylu, keď porota dospela k záveru, že Floyda zavraždili policajti.

People Kanye West Wyoming Čítajte viac Raper Kanye West má zablokované účty na Twitteri a Instagrame! Tu je dôvod

Lekári hudobníkovi diagnostikovali bipolárnu poruchu a v minulosti bol hospitalizovaný na psychiatrii. Odborníci však varovali, že jeho predsudky treba oddeliť od akýchkoľvek psychických problémov. Šéf Spotify Daniel Ek uviedol, že raperove výroky sú „strašné“, jeho hudba na streamovacej platforme zostane.

VIDEO: Slovenské celebrity a problémy so zákonom

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanye West #múzeum #antisemitizmus #vosková figurína

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...