Paríž už rozžiarili vianočné svetielka: Sú krásne a úspora energie obrovská - rozdiel vyrazí dych

Paríž už v nedeľu večer predstavil vianočné osvetlenie svojej najznámejšej ulice, mestského bulváru menom Champs-Élysées.

23.11.2022 11:31
Champs Elyseé, vianočné osvetlenie Foto: ,
Francúzsky bulvár Champs Elyseé osvetlili úsporné žiarovky. Úspora energie na tohtoročnom vianočnom osvetlení bude v Paríži obrovská.
debata

Tento rok sa bude svietiť úspornejšie ako obvykle, napriek tomu ale svetlá ožiarili 400 stromov. Slávnostnému ceremoniálu rozsvietenia svetielok sa prizerali tisíce Francúzov a turistov a tiež starostka Anne Hidalgo. Samotné „zapálenie“ dekorácií minútu po siedmej večer vykonali dve deti zo zväzu Malých princov a patrón tohtoročného svietenia alžírsko-francúzsky herec Tahar Rahim.

Ulica Champs-Élysées bude nasvietená vždy medzi 17:00 a 23:45 do 2. januára, čo je o týždeň menej ako v minulých rokoch. Výnimku budú tvoriť dni 24. a 31. december, kedy bude slávna parížska trieda rozsvietená po celú noc.

Slávnostný ceremoniál rozsvietenia vianočných...
Francúzsky bulvár Champs Elyseé osvetlili...
+3Francúzsky bulvár Champs Elyseé osvetlili...

V minulých rokoch Champs-Élysées zhasínala až dve hodiny po polnoci. Tento rok sa však slávna ulica nasväcuje s ohľadom na potrebné energetické úspory. Vymyslieť ich musela firma Blachère Illumination, ktorá dostala za úlohu nájsť „úsporný dizajn“.

Po štyroch rokoch červenej, tajomnej a kúzelnej žiary, sú tu tento rok milióny LED žiaroviek a zlatisté výbojky. Zatiaľ čo na osvetlenie Champs-Élysées bolo v roku 2006 potrebných 480 000 kilowat­thodín energie, tentoraz to bude 11 500, čo je mohutná úspora.

Germany Emmanuel Macron Čítajte viac Noste roláky, znížite účty za energie, radia v Japonsku! Inšpirujú sa aj Slováci?

Na osvetlenie stromov sú použité girlandy tvorené mikro-LED žiarovkami. Na osvetlenie každého stromu je tak potrebných 100 wattov elektriny, povedal šéf Blachère Illumination Johan Hugues.

Marc-Antoine Jamet, ktorý riadi výbor pre Champs-Élysées, tvrdí, že tohtoročné osvetlenie nie je len ukážka energetickej úspory, ale má aj psychologickú a pedagogickú hodnotu. Bude to „synonymum striedmosti a solidarity, bude to obdivuhodné a trvalé, rozumné a úžasné,“ povedal.

1586655430 Čítajte viac Znižujete spotrebu energií? Dbajte pritom na svoje zdravie. Čo robiť aby ste zostali zdraví a neschudobneli?
debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #osvetlenie #Champs-Élysées #Paríži #Tahar Rahim

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...