Celé je to škaredé! Vianočný stromček v centre Ríma vzbudil nevôľu! Dôvod?

Vianočný stromček, ktorého osvetlenie sa napája zo solárnych panelov umiestnených v jeho blízkosti, vzbudil medzi obyvateľmi talianskej metropoly nevôľu.

09.12.2022 14:00
debata

Podľa mnohých z nich obrie čierne panely ničia estetický dojem z vianočnej scény, kritici hovoria aj o „prepätom environmentalizme“. Radnica svoj prístup háji – podľa nej je vzhľadom na energetickú krízu správne počas sviatkov myslieť na úspory, napísal denník The Guardian.

zväčšiť Vianočný stromček napájaný zo solárnych panelov... Foto: Profimedia
Rím Vianočný stromček napájaný zo solárnych panelov vzbudil v Ríme nevôľu.

Na Benátskom námestí (Piazza Venezia) tento rok stojí 23 metrov vysoká jedľa zo severného Talianska, netradičný je ale energetický zdroj pre jej osvetlenie. Radnica pri nej nechala inštalovať solárne panely, pretože podľa jej vyjadrenia je „využitie solárnej energie odkazom o solidarite a starostlivosti o životné prostredie“.

„Toto je nápad à la Greta Thunbergová,“ posťažoval sa námestník na ministerstve kultúry Vittorio Sgarbi. „Sú aj iné metódy, ako osvetliť strom s použitím čistej energie bez toho, aby sa tam dávali dva panely, ktoré sú objektívne škaredé,“ povedala bývalá rímska radní z teraz opozičného Hnutia piatich hviezd Linda Meleová.

Iným zase prekáža, že radnica si umiestnenie panelov v historickom centre mesta zapísaného na zoznam UNESCO presadila, aj keď v meste platia prísne pravidlá pre občanov, ktorí by chceli solárnu energiu využívať vo svojich domoch.

Starosta Ríma Roberto Gualtieri tvrdí, že vďaka solárnej energii sa emisie skleníkových plynov kvôli vianočnému osvetleniu znížia o 70 kilogramov za deň. „Mali sme v úmysle silne podporiť myšlienku udržateľnosti a do úvahy sme vzali aj chúlostivú situáciu vzhľadom na vojnu na Ukrajine,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #Vianoce

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...