Radšej očkovať ako lietať na Mars, vyhlásil Bill Gates. Šokovalo ho, že je terčom konšpirátorov

Americký miliardár Bill Gates by radšej financoval očkovanie ako letel na Mars, pretože to nepovažuje za dobré využitie peňazí. Spoluzakladateľ Microsoftu to povedal v zverejnenom rozhovore s britskou televíziou BBC.

07.02.2023 00:00
Bill Gates a jeho dcéra Phoebe Adele Gates Foto: ,
Bill Gates a jeho dcéra Phoebe Adele Gates na slávnostnom gala magazínu TIME a osláv jeho 100 najvplyvnejších osobností roka.
debata (16)

„Cesta na Mars je v skutočnosti dosť drahá. Môžete kúpiť vakcíny proti osýpkam a zachraňovať životy za 1000 dolárov za zachránený život,“ povedal Gates pre BBC. „A tak vás to jednoducho nejako uzemní, v zmysle: nelietajte na Mars,“ dodal.

Iní miliardári sa pritom k vesmírnym pretekom pripojili, pripomenula BBC. Spoločnosť SpaceX, ktorú spoluzaložil Elon Musk v roku 2002, má za cieľ vyslať na Mars vesmírnu loď s posádkou a nakoniec červenú planétu kolonizovať. Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos stojí na čele leteckej spoločnosti Blue Origin a v roku 2021 podnikol krátku cestu do vesmíru, k hranici vesmíru sa na palube lode svojej spoločnosti Virgin Galactic pozrel aj britský miliardár Richard Branson. Zdá sa, že Gatesove slová sú myslené čiastočne aj ako odkaz a podpichnutie na adresu jeho superbohatých kolegov.

Anne Hathaway, Anna Wintour Serena Williams a starosta New Yorku Eric Adams Čítajte viac Melinda Gates s krásnou dcérou v prvom rade! Šou dizajnéra, ktorého zbožňujú aj slovenské ženy, zlákala hviezdny dav

Gates sa v rozhovore pre britskú televíziu vyjadril aj k umelej inteligencii. Povedal, že „pomerne výrazne“ zmení ľudstvo. „Pomôže nám nahliadnuť do lekárskych a vedeckých otázok. Nejde len o roboty, ale pomáha nám tiež čítať a písať. V skutočnosti tam došlo k väčšiemu pokroku ako u robotiky. Oboje nám prinesie oveľa väčšiu produktivitu,“ uviedol miliardár.

zväčšiť Záber z roku 2017: Bill Gates a jeho bývalá... Foto: SITA/AP, Kamil Zihnioglu
Philanthropy-Gates-Foundation Záber z roku 2017: Bill Gates a jeho bývalá manželka Melinda Gates.

Gates tiež hovoril o svojom prekvapení z toho, že sa počas pandémie covidu-19 stal terčom konšpiračných teórií. „Nečakal som to,“ uviedol s odkazom na konšpiračné tvrdenie, že z pandémie profitoval alebo ju spôsobil. „Počas pandémie sa objavili desiatky miliónov správ, že som ju úmyselne spôsobil alebo že ľudí sledujem. Je pravda, že sa zaoberám vakcínami, ale zaoberám sa nimi preto, aby som zachránil životy,“ povedal Gates. „Myslím, že ľudia hľadajú ‚strašiaka‘ za oponou, teda príliš zjednodušené vysvetlenie. Zlovôli je oveľa jednoduchšie porozumieť ako biológii,“ dodal.

Bill Gates, Novak Djokovič Čítajte viac Gates okomentoval Djokovičov postoj k očkovaniu. Jeho prianie je jasné

Gates tiež hovoril o tom, ako sa rovnako ako mnoho ďalších filantropov stretol so sexuálnym delikventom a finančníkom Jeffreym Epsteinom. „Teraz som určite opatrnejší ako vtedy, keď som to urobil. Dávam si väčší pozor. Možno sa zase dopustím nejakej chyby. Som vo svete a nesnažím sa byť samotárom,“ poznamenal.

Gates, ktorý bol väčšinu svojho života najbohatším mužom na svete, venoval na dobročinné účely desiatky miliárd dolárov. Peniaze pritom smerovali najmä do zdravotníctva, prevažne na pomoc deťom. Svoj čas Gates teraz delí medzi snahy chrániť globálnu klímu a odstrániť podvýživu a choroby, ako sú detská obrna a malária.

Novak Djokovič a Stefanos Tsitsipas. Čítajte viac Kvôli očkovaniu sa obul do Djokoviča. Teraz sa mu postaví vo finále

Na otázku, či je v osobnom živote skromný, Gates odpovedal: „Nemám obrovskú skriňu. Nenosím šperky. Keď rozbaľujem darčeky, neskladám baliaci papier, aby som ho mohol použiť znova. Moja babička v živote nevyhodila papierovú tašku alebo špagát z balíčka. Takže podľa jej merítok som blázon.“

Gates sa so svojou ženou Melindou rozviedol v máji 2021. Na otázku, či chce znova nájsť lásku, odpovedal: „Jasné, nie som robot.“

16 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #peniaze #bill gates #filantropia #využitie #Elon Musk

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...