Nezhadzujte zvieratám kokaín z lietadla, odkazujú vedci. Divoké zvieratá jedia ľudské odpadky, jedlo aj drogy

Americké úrady v septembri roku 1985 našli na dvore domu v štáte Tennessee telo Andrewa Thorntona, pašeráka drog.

27.02.2023 00:00
Medveď na kokse Foto: ,
Záber z filmu Medveď na kokse.
debata (3)

Mal pri sebe tašku plnú kokaínu, neotvorený padák a kľúč od malého lietadla, ktoré havarovalo zhruba o 100 kilometrov ďalej. Vyšetrovatelia sa domnievali, že zvyšok drogovej zásielky Thornton predtým vyhodil z lietadla, a niekoľko mesiacov po nej pátrali. V horách v severnej Georgii ju však skôr ako oni našiel medveď baribal, píše denník The New York Times.

„Medveď sa k tomu dostal skôr ako my, tašku roztrhal, dal si kokaín a predávkoval sa,“ povedal agentúre AP v decembri 1985 jeden z vyšetrovateľov. Podivný, ale pravdivý príbeh, ktorý inšpiroval aj nový film Medveď na kokse, je výsledkom neobvyklej súhry okolností. Odborníci z celých Spojených štátov uviedli, že sa so žiadnym podobným prípadom nikdy nestretli. Zaznamenali ale, že si voľne žijúce zvieratá doprajú takmer všetko ostatné: z domov kradnú luxusné čokoládové torty, z kŕmidiel pre kolibríky vysávajú sirup a zmocňujú sa aj ďalších omamných látok, vrátane marihuany alebo piva.

zväčšiť Zľava: Herci O'Shea Jackson Jr., Aaron... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Medveď na kokse Zľava: Herci O'Shea Jackson Jr., Aaron Holliday, herečka Elizabeth Banks a Kahyun Kim na svetovej premiére filmu Medveď na kokse.

Medvede sú konzumáciou ľudského proviantu preslávené, obzvlášť keď sa blíži zima a oni potrebujú nabrať kilogramy. „Sú to v podstate žracie stroje,“ hovorí biológ a odborník na baribaly a ďalšie cicavce Dave Wattles. „Bez prestania hľadajú ľahkú a kalorickú potravu,“ uvádza.

Bill Gates a jeho dcéra Phoebe Adele Gates Čítajte viac Radšej očkovať ako lietať na Mars, vyhlásil Bill Gates. Šokovalo ho, že je terčom konšpirátorov

Medvede, ktoré majú vynikajúci čuch, sa naučili, že človek je spoľahlivým zdrojom takej potravy, a tak prevracajú odpadkové koše a hrabú sa v odpadkoch. Vykrádajú vtáčie krmidlá i včelie úle, kradnú krmivo pre hospodárske zvieratá i domácich miláčikov, plienia kurníky a vylizujú tuk z odkvapkávacích nádobiek vonkajších grilov. Niekedy sa vlámu aj do ľudských obydlí. V horách Berkshire v západnom Massachusetts jeden medvedí zlodej bežne vyhľadával mrazené pochúťky.

„Ten medveď sa dostal do niekoľkých domov a ignoroval dostupné potraviny – šiel priamo k mrazničke a jedol zmrzlinu,“ uviedol massachusettský úradník Andrew Madden. „Skoro vždy si dal vanilkovú, ale možno to bolo kvôli jej dostupnosti,“ dodáva.

zväčšiť Herečka Keri Russell na zábere z filmu Medveď... Foto: SITA/AP, Pat Redmond/Universal Pictures via AP
Keri Russell Herečka Keri Russell na zábere z filmu Medveď na kokse.

Pri hľadaní vysoko kalorickej potravy medvede niekedy narazia aj na iné látky. V októbri 2020 muž z Cotopaxi v Colorade priznal, že sa mu do vonkajšej mrazničky vlámal medveď a odniesol si cukrovinky s marihuanou, uviedol Joseph Livingston zo správneho úradu pre coloradské parky a voľnú prírodu. (Šelma si to vtedy – najskôr – dopredu premyslela a odniesla si aj hranolky.)

Či už voľne žijúce zvieratá zažívajú po požití rekreačných drog čokoľvek, môže im byť hlavne dosť zle. Záchranná stanica Gibsons Wildlife Rehabilitation Center v kanadskej Britskej Kolumbii prijala v januári 2018 omámeného mývala. Laboratórne testy ukázali, že zviera nedávno požilo marihuanu a benzodiazepín, liek často predpisovaný na úzkosť. Stanica mývala držala v teple a pokoji, a keď sa po niekoľkých hodinách prebral, tak ho prepustila.

Drogy sa môžu dostať aj do vodných zdrojov. V roku 2021 vedci uviedli, že sa v maďarskom jazere Balaton po hudobnom festivale našlo množstvo nelegálnych látok vrátane kokaínu, MDMA a ketamínu. V roku 2019 našli vedci stopy po drogách v telách sladkovodných kreviet vylovených z britských riek.

Vzhľadom na to, že voľne žijúce zvieratá svoje návyky pravdepodobne nezmenia, je na ľuďoch, aby znížili možné riziká. Odborníci odporúčajú, aby ľudia správne likvidovali odpadky a skladovali krmivo pre vtáky, krmivo pre domáce zvieratá, odpadky a ďalšie možné lákadlá bezpečne vo vnútri domov. Ľudia by podľa nich voľne žijúce zvieratá tiež nemali kŕmiť – a určite by odporučili, že by ani nemali zhadzovať kokaín z lietadiel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kokaín #film #medveď #zaujímavosť #divoké zvieratá

+ Hydratácia a zdravé stravovanie zvýšia vašu energiu a pohodu.
Investujte do seba, dlhodobé výnosy prekonajú...

+ Zabudnite na stres a strach, pokúste sa to prekonať.
Budete robiť podvody, nečudujte sa keď to niekto urobí...