Holandský hudobník je otcom stoviek detí. Čelí žalobe, spermie ponúkal aj na sociálnych sieťach

Holandský muž, ktorý bol dlhé roky veľmi agilným darcom spermií, čelí žalobe, podľa ktorej sa stal biologickým otcom stoviek detí, čím vysoko prekročil pravidlá darcovstva, píše denník The Times.

29.03.2023 15:00
deti, bábätká, materská dovolenka, materské Foto:
Hudobník z Haagu postupne daroval spermie 13 klinikám na liečbu neplodnosti a ponúkal spermie aj súkromne na sociálnych sieťach
debata (2)

Na súd sa obrátili rodiny, ktorým 41-ročný Jacob Meijer pomohol k narodeniu potomka. Podľa nich neuváženým správaním podstatne zvýšil riziko náhodných príbuzenských zväzkov, incestu a vzniku psychických problémov u detí, ktoré zistia, že majú stovky súrodencov.

Meijer, hudobník z Haagu, ktorý teraz žije v Afrike, postupne daroval spermie 13 klinikám na liečbu neplodnosti a ponúkal spermie aj súkromne na sociálnych sieťach. Nie je jasné, koľko detí nesie jeho genetickú výbavu, on sám ale v odkaze jednej z matiek pripustil, že má asi 500 biologických potomkov. Podľa pravidiel sa nesmú v Holandsku spermie od jedného darcu využiť u viac ako 12 matiek a jeden muž smie pomocou umelého oplodnenia splodiť najviac 25 potomkov. Meijer túto kvótu ale vysoko prekročil, a to najmä kvôli tomu, že klinikám poskytoval nepravdivé informácie a vystupoval pod pseudonymami.

lekár, prehliadka Čítajte viac Holandský gynekológ používal na umelé oplodnenie pacientok vlastné spermie, splodil takto najmenej 17 detí

Jednou zo žalujúcich je aj žena, ktorá vystupuje iba pod krstným menom Eva. Meijera si ako darcu vybrala na základe inzerátu na sociálnych sieťach v roku 2018, rok potom, čo Holanďan dostal oficiálne varovanie, keď sa stal otcom 102 detí. „Keby som vedela, že už je otcom viac ako stovky detí, tak by som si takého darcu nikdy nevybrala,“ tvrdí Eva. „Keď si uvedomím, aké to môže mať pre moje dieťa dôsledky, tak mi je zle od žalúdka. Obrátiť sa na súd bol jediný spôsob, ako môžem svoje dieťa ochrániť,“ dodala.

Združenie DonorKind, ktoré žalujúcich rodičov zastupuje tvrdí, že jedine rozhodnutie súdu môže Meijera zastaviť, aby v darcovstve nepokračoval.

Holandsko v posledných rokoch riešilo niekoľko škandálov, ktoré sú spojené s neetickým spôsobom darovania spermií. V roku 2020 vyšlo najavo, že gynekológ Jan Wildschut z mesta Zwolle v rokoch 1981 až 1993 používal vlastné spermie pri umelom oplodnení pacientok a stal sa tak otcom najmenej 17 detí. Podobný prípad gynekológa, ktorý bez vedomia pacientok používal na insemináciu vlastné spermie, bol odhalený v roku 2019. Na klinike pri Rotterdame lekár Jan Karbaat počas svojej kariéry splodil najmenej 90 detí so ženami, ktoré vyhľadali jeho odbornú pomoc.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #darcovstvo #spermie

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...