Najstaršia hviezda z obálky Vogue? Má 106 a zdobí filipínske vydanie... tromfla aj rekord česko-slovenskej titulky

Aprílové číslo módneho časopisu Vogue vyšlo na Filipínach s obálkou, kde pózuje najstaršia žena v celej histórii magazínu.

03.04.2023 00:00
debata (1)

Ako informoval server spravodajskej stanice CNN, ide o 106-ročnú tatérka Apo Whang-Odovú. Umelkyňa je považovaná za strážkyňu tradície domorodého tetovania zvaného batok, ktoré sa vykonáva za pomoci sadzí a tŕňa.

Tatérka, ktorá je známa aj pod ďalším menom Maria Oggay, je považovaná na Filipínach za turistickú „atrakciu“. Do horskej dediny Buscalan, vzdialenej asi 15 hodín jazdy od Manily, za ňou každý rok mieria tisíce návštevníkov, ktorí si od nej chcú nechať tradičné tetovanie tvorené geometrickými vzormi vyrobiť.

„Je označovaná za posledný mambabatok (tatérku) svojej generácie a vtlačila symboly kmeňa Kalingov, ktoré značia silu, lásku a odvahu – do kože tisícov ľudí, ktorí vykonali púť do Buscalanu,“ uviedol filipínsky Vogue na Instagrame.

S obálkou pritom filipínska verzia magazínu prekonala iba nedávno vytvorený rekord, o ktorý sa postarala česko-slovenská mutácia časopisu Vogue, teda Vogue CS. Tá na obálke svojho ostatného vydania, tiež aprílového čísla priniesla 91-ročnú cover star – slávnu modelku Carmen Dell'Orefice, ktorú nafotil Albert Watson. O tomto počine písali aj zahraničné médiá, ktoré ocenili, že Vogue CS búra predsudky a hranice, ktoré sa často spájajú so svetom módy a krásy prezentovanej v módnych magazínoch.

Dagmar Havlová Čítajte viac Havlová ako hviezda na titulke Vogue! V Ríme ju fotil Slovák, ktorému pózuje aj Sharon Stone

V tomto kontexte vám odporúčame tiež pozrieť si rozhovor s českou fotografkou Eliškou Sky, ktorá nedávno navštívila reláciu Ide o nás. Jej tvorba posúva hranice krásy a snaží sa angažovať v mnohých spoločenských témach. Viac vo videu nižšie.

Video

VIDEO: S fotografkou Eliškou Sky sme sa zhovárali o ideáloch krásy, o šírení myšlienok body positivity, angažovanosti prostredníctvom umenia, ale aj o živote umelca, ktorý neustále balansuje na tenkej hranici medzi umením a komerciou.

1 debata chyba

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...