7 dní pochovaný zaživa, 60 hodín zmrazený v kuse ľadu. Iluzionista David Blaine oslavuje 50

Americký iluzionista David Blaine, ktorý 4. apríla oslavuje päťdesiatku, sa preslávil bláznivými výkonmi, ale aj originálnymi pouličnými kúzlami. Na konte má niekoľko svetových rekordov či pokusov o ne.

04.04.2023 00:00
David Blaine Foto:
Iluzionista David Blaine.
debata

Zatvorený v rozličných škatuliach pod vodou, vo vzduchu, hlavou dole či zavesený v obručiach ohromuje svojimi schopnosťami a výdržou. Sám má rád aj pouličné kúzla za prítomnosti davu. Hovoria o ňom, že jednoducho prevzal umenie, čo tu existuje stovky rokov a pridal k nemu niečo jedinečné a svoje.

„Kúzlenie je schopnosť vytrhnúť ľudí z ich nudného, problematického dňa a poskytnúť im okamih, kedy môžu úplne zabudnúť na minulosť i súčasnosť, umožniť im žasnúť,“ tvrdí Blaine.

V roku 1999 sa napríklad nechal na sedem dní pochovať zaživa na Manhattane, o rok neskôr vydržal viac ako 60 hodín „zmrazený“ v kuse ľadu. Svetový rekord v zadržiavaní dychu pod vodou zase pokoril v apríli 2008. Vo vodou naplnenej guli s priemerom 2,5 metra, ktorú jeho tím nazval ľudské akvárium, vydržal nedýchať 17 minút a 4,4 sekundy.

Medzi jeho najkontroverznejšie pokusy patrí ten so sklenenou kockou, do ktorej sa v roku 2006 nechal zavesiť nad Londýnom. Bez jedla vtedy vydržal 44 dní. Schudol pri tom 30 kilogramov a kvôli podvýžive musel ísť do nemocnice. Inokedy sa zase nechal zavesiť do gyroskopu zloženého z troch kovových obručí, kde mal priviazané ruky a nohy. V tejto nepohodlnej pozícii strávil takmer tri dni a nakoniec z okov unikol a zoskočil zo zaveseného zariadenia.

V septembri 2008 napríklad visel 60 hodín nad Central Parkom hlavou dole v netopierej polohe. Zo štrnásťmetrovej výšky sa po dvoch a pol dňoch zniesol na zem v priamom prenose americkej televízie ABC, ktorá tento program nazvala Skok smrti. Počas pokusu nejedol, len občas sa prevrátil, aby sa napil a aby ho mohli skontrolovať lekári.

V októbri 2012 do seba v New Yorku v kombinéze pred hľadiskom nechal pustiť milión voltov. Sršali z neho blesky a okolo bol cítiť ozón.

V roku 2015 potom predviedol trik s chytením vystrelenej guľky do malého téglika, ktorý držal v zuboch. A v roku 2020 Blaine predviedol kaskadérsky kúsok, pri ktorom sa vznášal, zatiaľ čo sa pomocou postroja držal zhluku 52 balónikov naplnených héliom.

Narodil sa 4. apríla 1973 a vyrastal v newyorskom Brooklyne. Jeho otec bol Portorikánec, matka ruská Židovka. Keď mal štyri roky, videl kúzelníka v metre a jeho kúsky v ňom zapálili zvedavosť. Jeho pouličné kúsky prvýkrát zaznamenal v máji 1997 televízny program David Blaine: Pouličné kúzla. Podľa tlače si stvoril svoj vlastný jedinečný štýl kúzlenia: „Chcem vrátiť čarovanie tam, kde bolo pred sto rokmi,“ komentoval to sám. Je rozvedený, má dcéru.

debata chyba
Viac na túto tému: #David Blaine

+ Pozor, čo dnes zjete, škodíte tým svojmu žalúdku a črevám.
Čas na zmenu kariéry? Nasledujte svoje srdce a...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...