Komiksový Superman chráni svet už 85 rokov. Jeho najslávnejší filmový predstaviteľ?

K najväčším hviezdam komiksu patrí Superman, "muž z ocele", ktorý sa prvýkrát predstavil 18. apríla 1938 čitateľom komiksu Action Comics.

18.04.2023 00:00
Christopher Reeve a Gene Hackman Foto:
Christopher Reeve a Gene Hackman ako Superman a Lex Luthor v roku 1978.
debata

Chlapíka v modrom odeve a červenej pláštenke s písmenom S na hrudi stvorili Jerome Siegel a výtvarník Joseph Schuster. Počas rokov prešli Supermanove dobrodružstvá radom zmien, vystriedali sa rôzni autori, „muž z ocele“ získaval nové a strácal staré schopnosti, raz dokonca zomrel. Dodnes ale nemá v žánri konkurenciu.

Počas kariéry zlikvidoval Superman nespočetné množstvo obyčajných kriminálnikov, v pamäti čitateľov a neskôr poslucháčov i divákov ale zostane navždy ako jeho hlavný protivník zapísaný Lex Luthor. V najslávnejšom filmovom spracovaní z roku 1978 si ho s potešením zahral Gene Hackman, ako Superman zažiaril Christopher Reeve. Prvýkrát sa objavil už v roku 1940, neskôr získal slávu – pred rokmi bol dokonca zvolený ôsmym najväčším „záporákom“ všetkých čias – vďaka rozličným plánom na ovládnutie sveta. Tie ale vďaka Supermanovi nikdy nevyšli.

Popri stretnutí s Luthorom musel Superman prakticky neustále zápasiť aj so vzťahom k pôvabnej Lois Laneovej, kolegyni jeho alter ega Clarka Kenta z novín. Dlhé roky totiž platilo, že zatiaľ, čo Lois mala slabosť pre hrdinu v pláštenke, „slušáka“ Clarka brala len ako kolegu a až časom odhalila, že Kent je aj Superman. Až v polovici 90. rokov sa obaja hrdinovia konečne vzali – a to prakticky súčasne v komikse aj v televíznom seriáli.

Film Review - Thor: Love and Thunder Čítajte viac Batman, Superman a ďalší... Ktorý superhrdina je najsexi? Odpoveď je jasná, na jeho svaly sa nechytá nik

Superman totiž už dávno nie je len hrdinom kreslených príbehov, už vo februári 1940 sa objavil v rádiu. Práve v rozhlase sa prvýkrát objavil kryptonit, tajomný nerast z hrdinovej rodnej planéty, ktorý mu berie silu. Rok po rozhlase sa Superman ako hrdina krátkych kreslených filmov prvýkrát objavil na filmovom plátne. Vďaka animovanému filmu tiež začal lietať – pôvodne totiž na dlhšie vzdialenosti skákal. Filmárom ale prišli Supermanove obrie skoky príliš komické a „naučili“ ho lietať.

Vo vzduchu sa s vejúcou pláštenkou Superman preháňal ako vo filmovom seriáli z konca 40. rokov, tak v televíznej verzii, ktorá sa na obrazovkách objavovala v rokoch 1951 až 1957.

Lietanie, a to dokonca vo vesmíre, si hrdina do sýtosti užil aj v dlho najslávnejšej filmovej verzii Supermanových príbehov z prelomu 70. a 80. rokov. Na prelome storočia sa o znovuzrodenie Supermana len pokúsil Bryan Singer, až v lete 2013 prišiel do kín Muž z ocele, drsnejší ako predtým, ktorý odštartoval novú éru. V roku 2016 mal premiéru hviezdne obsadený film Batman vs Superman: Úsvit spravodlivosti režiséra Zacka Snydera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Superman #Christopher Reeve

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...