Na Jacksonov moonwalk svet nikdy nezabudne. Tušili ste však, že mesačná chôdza nie je tak úplne od neho?

Okrem slávnych hitov, prepracovaných videoklipov či typických módnych doplnkov je s hudobnou kariérou amerického speváka Michaela Jacksona (1958-2009) úzko späté aj jeho tanečné umenie.

16.05.2023 09:30
Michael Jackson na pôvodnom albume Thriller Foto:
Tanečné umenie Michaela Jacksona bolo povestné.
debata

Patrí medzi ne predovšetkým legendárna technika zvaná „moonwalk“ (mesačná chôdza), ktorú prvýkrát predviedol pred 40 rokmi, 16. mája 1983. Stalo sa tak pri televíznom prenose na počesť štvrťstoročia založenia nahrávacej spoločnosti Motown Records.

V programe s názvom Motown 25: Yesterday, Today, Forever vystupovala plejáda hviezd, vrátane napríklad Diany Rossovej & The Supremes. Bol to ale práve Jackson, ktorého s úžasom sledovalo 50 miliónov Američanov pri obrazovkách. Pri piesni Billie Jean z albumu Thriller (1982) totiž prvýkrát predviedol krok, ktorý vyzeral, ako by sa pohyboval po povrchu Mesiaca. Odvtedy ho s väčším či menším úspechom napodobňuje mnoho nasledovníkov.

Jackson mal vtedy na sebe čierny klobúk a topánky, košeľu s flitrami, tmavé nohavice, strieborné ponožky a na ľavej ruke trblietavú rukavicu (v roku 2009 bola vydražená za 350 000 dolárov). „Všetko, čo urobil, ho napadlo tam na javisku. Bolo to niečo neuveriteľné,“ povedal jeho brat Jermaine Jackson. Podstatou „moonwalku“ je precízna koordinácia nôh. Zatiaľ čo jedna je natiahnutá, druhá predstiera chôdzu a spevák sa pritom pohybuje vzad, ako by popieral zákony zemskej príťažlivosti.

Jenna Ortega Čítajte viac Tento tanec ovládol internet, všetci milujú Wednesday! Ešte ste ho nevideli? Pozrite sa a pochopíte

Mesačná chôdza bola novinkou pre televízne publikum, jej techniku už ale dobre poznali niektorí bezmenní tanečníci z ulice. Jacksona ju údajne naučil choreograf Jeffrey Daniels. „Moonwalk spočíva v chôdzi s pocitom, že krajina akoby pod tebou ustupovala, a pokiaľ to dokážeš tak, že to nevyzerá ako ilúzia, tak sa ti to podarilo,“ vysvetlil Daniels. Podľa neho sa Jackson potom rozhodol na pomenovanie mesačnej chôdze, hoci v uliciach sa vžil skôr termín „backslide“ (spätný sklz).

Album Thriller trvá necelú trištvrte hodinu a...
Spevák Michael Jackson (na zábere z roku 1990)...
+9Producent Quincy Jones v roku 1985. Vzťahy...

Inšpiráciou mohla byť Jacksonovi aj legenda svetovej pantomímy – Marcel Marceau, ktorého „kráľ popu“ veľmi obdivoval a spolupracoval s ním. Francúzsky mím mal totiž vo svojom programe scénku nazvanú Chôdza proti vetru, kde „moonwalk“ používal. Ešte pred Jacksonom sa o mesačnú chôdzu pokúšali speváci David Bowie či James Brown alebo tanečník Bill Bailey. Napríklad Bowie trénoval pod vedením Étienna Decrouxa, ktorý bol aj choreografom Marceaua.

Gabriela Marcinková Čítajte viac Dve deti, rovnaký vek, jedna tancuje roky a druhá pár týždňov: TOP forma Gáboríkovej a Marcinkovej je však bez rozdielu

Jackson počas svojej kariéry predal 750 miliónov platní, vydal 13 singlov, ktoré sa dostali na prvé priečky rebríčkov predajnosti. Guinnessova kniha rekordov ho zaznamenala ako najúspešnejšieho hudobníka všetkých čias a jeho album Thriller ako najpredávanejší album všetkých čias. Spevák získal 13 cien Grammy a bol poctený ocenením Najlepší umelec storočia. Na Jacksonov charakteristický tanečný prvok odkazuje aj jeho autobiografia Moonwalk a film Moonwalker (1988).

Spevák zomrel v roku 2009 na zástavu srdca spôsobenú predávkovaním liekmi. V 50 rokoch chystal hudobný návrat.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #sláva #kariéra #Michael Jackson #tanec #pantomíma

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...