Čakali ledva desatinu, no suma, za ktorú sa vydražila Cobainova rozbitá gitara... je ohromujúca

Na aukcii v New Yorku sa za takmer 600 000 dolárov predala gitara, s ktorou trieskol o zem frontman kapely Nirvana Kurt Cobain.

22.05.2023 10:31
Kurt Cobain Foto: ,
Kurt Cobain sa preslávil ako spevák a gitarista menovanej kapely Nirvana, ktorá vznikla v roku 1987.
debata

Očakávalo sa, že čierny Fender Stratocaster sa predá za desatinu tejto sumy. Gitarista kultovej americkej rockovej skupiny spáchal v apríli 1994 samovraždu, mal 27 rokov.

Frontman Nirvany a priekopník grunge počas svojej hudobnej kariéry rozbil niekoľko gitár značky Fender. „Bol to naštvaný muž a na pódiu to bolo vidieť. A bolo to zrejmé aj z toho, ako zaobchádzal so svojimi nástrojmi,“ povedal agentúre AFP Kody Frederick z aukčnej siene Julien's Auctions. Teraz vydražená gitara bola zničená, keď Nirvana pracovala na svojom prelomovom albume Nevermore. Prešla opravou, ale hrať na ňu už nemožno.

Princezná Diana na zábere z roku 1995. Čítajte viac Zamatové šaty princeznej Diany či dres LeBrona Jamesa idú do dražby. Budú z toho milióny?

Nástroj podpísali všetci traja členovia kapely striebornou fixkou. Je na ňom tiež Cobainovo srdečné venovanie jeho kamarátovi a kolegovi z brandže Markovi Laneganovi, ktorý vlani zomrel. Cobain, ktorý svoje meno v podpisoch často komolil, sa podpísal ako Kurdt Kobain. Gitaru daroval Laneganovi počas severoamerickej časti turné Nevermind v roku 1992.

Fender Stratocaster šiel do predaja s odhadovanou cenou 60 000 až 80 000 dolárov. Záverečnú ponuku vo výške 596 900 dolárov označila aukčná sieň za ohromujúcu. Totožnosť kupca nie je známa.

Flatiron Building Čítajte viac Kupec si vydražil slávny mrakodrap na Manhattane, keď prišlo na platenie... Čo bude so 'Žehličkou'?

Pred dvoma rokmi sa za šesť miliónov dolárov predala akustická gitara, na ktorú Cobain v roku 1993, niekoľko mesiacov pred svojou smrťou, nahral slávny akustický koncert. Album MTV Unplugged in New York vyšiel po jeho smrti, dosiahol vrchol v rebríčku Billboard a získal cenu Grammy.

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Kurt Cobain #gitara

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...