Kto by nepoznal METAXU, jedinečný nápoj, ktorý symbolizuje „ducha Grécka“? V roku 1888 ho vytvoril Spyros Metaxa. Paleta tohto jantárového alkoholu je široká – od päť- cez sedem- až po dvanásťhviezdičkovú, okrem toho existuje METAXA 5 Stars Greek Orange s prídavkom výťažkov z kôry gréckeho pomaranča i rôzne limitované edície v špeciálnych fľašiach. Horúcou novinkou je výrazne ovocná, zrelá a zmyselná Private Reserve METAXA Orama, ktorá sa práve začala predávať aj na Slovensku.
Pre METAXU je vždy typické muškátové víno z ostrova Samos, ktoré dodáva nápoju jedinečný charakter a sladkosť. Treba zdôrazniť, že do METAXY sa nepridáva cukor! Okrem likérového vína, ktoré nie je fermentované, je v METAXE vínny destilát a stredomorské rastliny. Recept je, logicky, tajný. Je to práve Master, ktorý je zodpovedný za výber tých najlepších vín na výrobu METAXY, obyčajne rastú v nadmorskej výške do 500 metrov n. m. a plody majú plné cukru. Zberajú sa ručne.

Novinka Private Reserve METAXA Orama je unikátna tým, že po prvýkrát v 135-ročnej histórii spoločnosti na nej spolupracovali dvaja ľudia s titulom METAXA Master – súčasný aj budúci. V poradí šiesty METAXA Master Konstantinos Kalpaxidis navštívil Bratislavu a porozprával nám o tom, čím je Private Reserve METAXA Orama typická, aké ovocie v nej môžeme cítiť a čím nás prekvapí dochuť. „Mojou úlohou je pokračovať v budovaní odkazu môjho predchodcu a zachovať remeselnú kvalitu jedinečného produktu METAXA pre ďalšie generácie. V dôsledku klimatických zmien je to však stále náročnejšie. Preto je mojou ambíciou vyrábať tmavé destiláty METAXA udržateľnejším spôsobom,“ vysvetlil.
METAXA Private Reserve je prvé originálne dielo, ktoré vytvoril piaty Metaxa Master Constantin Raptis v roku 1992. Symbolicky sa tak stala východiskovým bodom pre Konstantina Kalpaxidisa, ktorý ako šiesty METAXA Master bude strážiť a rozvíjať dedičstvo tejto značky. Raz ročne, v jedinej šarži, so zmesami, ktoré dosiahli dokonalý vrchol výraznosti chutí, sa na trh uvádza nová Private Reserve, a to už po tri desaťročia!
Ako sa vlastne METAXA ako taká správne pije a s ktorým nealkom sa najčastejšie pripravujú mixované drinky? Kedy ľad, a kedy nie? METAXA Mastera Konstantina Kalpaxidisa sme sa vo videu vyššie spýtali aj na to, ako sa vyhnúť „opici“ a ako sa po grécky povie „Na zdravie!“

A ešte dôležitá správa najmä pre ženy: jeden servírovaný drink METAXY bez prísad má 70 kcal a, ehm, neobsahuje nijaký tuk! Dobre, dobre, cukor sa v ňom prirodzene vyskytuje, pretože – život s METAXOU je jednoducho sladký! Grék Zorba by iste súhlasil.
Zachovanie prírodného dedičstva ostrova Samos
Ostrov Samos ležiaci v Egejskom mori je úzko spojený so srdcom spoločnosti a zásadný pre tvorbu destilátov. Práve v jeho viniciach sa pestujú sladké a aromatické muškátové odrody. Samos, oáza nedotknutej prírody a biologickej rozmanitosti, je ideálny pre pestovanie vysoko kvalitného hrozna.
V záujme zachovania tohto cenného terroir spoločne s biodiverzitou ostrova zaviedla spoločnosť METAXA rad iniciatív na podporu miestnych pestovateľov viniča, pri prechode od konvenčných k udržateľným poľnohospodárskym postupom. Cieľom spoločnosti METAXA je, aby do roku 2027 boli všetky hroznové odrody Muškát, ktoré z ostrova získava, certifikované ako udržateľné.
Nová Private Reserve Orama je prvá z radu METAXA, ktorá obsahuje vína z udržateľne pestovaného hrozna odrody muškát z ostrova Samos. Tento nový produkt je ukážkou spoločného remeselného umenia a túžby ponúkať udržateľnejší produkt. Záväzok spoločnosti METAXA k udržateľnosti bol tiež zohľadnený pri výrobe obalu. Tentoraz bola fľaša Private Reserve upravená tak, aby bola ľahšia a darčeková krabička kompaktnejšia, čím sa oproti predchádzajúcemu baleniu znížili emisie oxidu uhličitého o 10,4 %.