Prišiel na svet pár mesiacov po potopení Titaniku, dnes je z neho najstarší muž sveta: Dožil sa 111 rokov a každý týždeň jedáva vyprážanú...

Jeho "predchodca" zomrel iba pred pár dňami. Venezuelčan Juan Vicente Pérez Mora naposledy vydýchol vo veku 114 rokov a 311 dní. Držiteľom titulu najstarí muž sveta sa tak stal rodák z Veľkej Británie.

08.04.2024 14:00
Britain Oldest Man Foto: ,
Záber zo 6. apríla 2024, na ktorom John Alfred Tinniswood pózuje s certifikátom pre najstaršieho žijúceho muža planéty.
debata (3)

Reč je o 111-ročnom Johnovi Alfredovi Tinniswoodovi z Británie, ktorého prvenstvo iba pred pár dňami potvrdila aj Guinessova kniha rekordov. Narodil sa 26. augusta 1912 v Liverpoole, niekoľko mesiacov po potopení Titaniku. Prežil dve svetové vojny, počas tej druhej už slúžil v britskej armáde. Dnes Tinniswood žije v opatrovateľskom dome v Southporte na severozápade Anglicka.

Venezuela Oldest Man Čítajte viac Čomu vďačil najstarší muž sveta za svoju dlhovekosť? Tvrdil, že ťažkej práci, odpočinku i včasnému spánku

Podľa účtovníka vo výslužbe, ktorý sa dočkal pravnúčat, je kľúčom k zdravému životu striedmosť. Nefajčí a alkohol pije len zriedka. Nedrží žiadnu špeciálnu diétu, ale jedna vec v jeho jedálničku predsa len prekvapí. Každý piatok si na večeru dopraje fish and chips – teda rybu vyprážanú v testíčku so zemiakovými hranolčekmi. Oboje pripravené na oleji.

„Keď človek príliš pije, je alebo chodí – keď robí niečo príliš – nakoniec mu to ublíži,“ povedal Tinniswood Guinnessovej knihe rekordov, ktorá mu minulý týždeň vo štvrtok odovzdala certifikát potvrdzujúci jeho prvenstvo. „Ale nakoniec ide len o šťastie: Človek žije buď dlho, alebo krátko a nič s tým nenarobí,“ dodal rekordman medzi mužmi.

Juan Mora, najstarší muž Čítajte viac Zomrel najstarší muž na svete, mal 114 rokov

Ešte o niekoľko rokov staršia je však najstaršia žijúca žena planéty. Španielka Maria Branyasová Morerová oslávila 117 rokov a potvrdzuje vo všeobecnosti známu tézu, že ženy sa dožívajú vyššieho veku ako muži. Aj „tie najstaršie na svete“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #najstarší muž na svete

+ Varte si doma sami, snažte sa obmedziť polotovary, prospeje vám to.
Každá práca vás niečomu naučí, preto sa...

+ Dbajte hlavne na svoje zdravie, je to to najdrahšie čo máte.
Vrátiť sa v čase nedá, preto sa snažte práve...