Najväčšia záhada v dejinách rokenrolu? Súvisí s Paulom McCartneym a opäť ožíva

Po celom svete začalo hľadanie jedného z najslávnejších nástrojov hudobnej histórie, originálnej basgitary bývalého člena Beatles Paula McCartneyho.

04.09.2023 00:00
Paul McCartney Foto:
Paul McCartney na zábere z roku 1960.
debata (1)

O pomoc pri hľadaní požiadal nemecký výrobca nástrojov v rámci projektu nazvanom Lost Bass Project a vyzýva všetkých, aby sa podelili o informácie, kde by sa mohla nachádzať gitara, ktorá bola naposledy videná pred rozpadom kapely pred viac ako 50 rokmi.

Super Bowl Football Čítajte viac OBRAZOM: Super Bowl si nenechali ako fanúšikovia ujsť Ant-Man, Jay-Z, Paul McCartney a ďalší - takto si ho užili

McCartney nástroj značky Höfner kúpil v Hamburgu v roku 1961 iba za 30 libier. Hral naňho okrem iného v piesňach Love Me Do a She Loves You. O osem rokov neskôr sa ale po nakrúcaní filmu Get Back gitara stratila. Na čele pátracieho tímu je Nick Wass, ktorý pracoval ako marketingový manažér a autor elektrických gitár Höfner. V snahe vyriešiť „najväčšiu záhadu v dejinách rokenrolu“ spojil sily s dvoma novinármi. Wass dlhodobo spolupracuje s McCartneym a napísala o zmiznutej gitare Höfner 500/1 Violin Bass knihu.

Stella McCartney, Paul McCartney a Mary McCartney Čítajte viac McCartney svoje dcéry veru nezaprie! Slávna rodina na premiére, nechýbala ani jeho manželka - milionárka

Wass povedal, že slávny člen Beatles sa ho na gitaru spýtal pri nedávnom rozhovore. A tak začala kampaň za jej nájdenie. Uviedol, že nie je jasné, čo sa s nástrojom, ktorý bol pravdepodobne odložený po tom, čo Beatles dokončili nakrúcanie filmu Get Back v roku 1969, stalo. „Je to basgitara, ktorá urobila Beatles,“ povedal Wass.

V roku 1963 sa pri vianočnom koncerte kapely vo Finsbury Parku stratila gitara, ktorú John Lennon používal pri skladaní piesne I Want to Hold Your Hand. Tá sa objavila o 51 rokov neskôr av aukcii sa predala za 1,9 milióna libier.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Paul McCartney

+ Sústreďte sa viac na plusy, na mínusy pokojne zabudnite.
Sieťovanie je kľúčom k novým pracovným príležitostiam....

+ Neobjednávajte si jedlo, pokúste navariť sami, bude to pre vás zdravšie.
Premýšľajte o dlhodobej finančnej...