Zaseknutá vo vetre: Vinczeová ako múza umeleckého večera predviedla šaty, ktoré ju dojímali. Kultúra dnes? Je v dobrom stave, odkázala

Keď mala na sebe od neho šaty prvýkrát, bola to doslova fyzická námaha. Vážili takmer sedemnásť kíl, no moderátorka Adela Vinczeová ich predviedla s nadšením na umeleckom gala. Teraz sa jej cesty so slovenským dizajnérom Martinom Hrčom stretli opäť.

03.02.2024 00:00
cntbu-2023  Adela Vinczeová Foto:
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od Martina Hrču na vyhlásení cien za umenie v roku 2023.
debata (7)

Známa moderátorka sa vo štvrtok večer opäť predstavila ako sprievodná tvár slávnostného večera Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. V poradí už 28. ročník uviedla v kreácii z kolekcie Chronos, ktorú Martin Hrča predstavil minulý rok v októbri na akcii Fashion LIVE!. Pre Vinczeovú model upravil a prispôsobil, koncept a model však zostal totožný a prvýkrát sa tak moderátorka večera obliekla do kreácie, ktorá už bola na svete a nevznikala špeciálne na ňu a umelecký večer – ako to bolo v minulosti.

ZAK Adela Vinczeová Čítajte viac Áno, budem na ihlách, priznala čerstvá 'mama' Vinczeová o večernej práci: Ak je to materinský pud, asi ho už mám

„Martin robí podľa mňa najkrajšie, ale zároveň najťažšie šaty. Tieto síce majú menej ako sedemnásť kíl, ale zase sa nehýbu. Ostali zaseknuté a zastavené v jednom momente, ako sa hýbe vietor. Čo je podľa mňa nádherná idea, je to krásne. Normálne sú to až šaty, ktoré sú dojemné,“ vyhlásila pre Pravdu Adela Vinczeová.

Aj ja som kedysi pestovala netolerantný názor. Niekedy stačí cúvnuť a uvedomiť si, že z nás neubudne
Video
Zdroj: TV Pravda

Počas večera, na ktorom odovzdali cenu v šiestich kategóriách a okrem hlavných cien aj cenu mladý tvorca do 35 rokov, sa na pódiu vystriedalo niekoľko osobností kultúrneho a umeleckého sveta. Viacero z nich popri ďakovných slovách vyjadrilo aj názor k súčasnému stavu politickej a kultúrnej situácie v krajine.

Zuzana Vrábeľová Čítajte viac Móda potrebuje nápad, ale aj svedomie: Novým talentom na domácej scéne je dizajnérka, ktorá tvorí zo zvyškov

„Myslím si, že slovenská kultúra sa nachádza v dobrej situácii. Vidieť sa to dalo aj počas tohto večera. A to je naozaj len výcuc z množstva kvalitnej kultúry a umenia, ktoré tu vzniká,“ odvetila Vinczeová na otázku, ako vníma ona sama situáciu.

Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od...
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od...
+7Herečka Kamila Magálová získala cenu v...

„Nechcem hodnotiť, koľko má umenie recipientov a konzumentov a ako je vnímané medzi ľuďmi – tam by sa to možno mohlo trochu prepojiť. Mám skúsenosť aj so sebou – že voči niektorým témam som mala nejaký prvotný postoj spojený s emóciou, že mám asi aj pravdu – lebo emócia vás dokáže veľmi veľmi oklamať. Ale nejako som v tej emócii nebola šťastná, pretože som v sebe pestovala ten názor hnevlivý a netolerantný,“ pokračovala.

Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od... Foto: Nadácia Tatra banky
cntbu-2023 035 Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od Martina Hrču na vyhlásení cien za umenie v roku 2023. S členmi kapely Berlin Manson.

„A vďaka tomu, že som dokázala od toho môjho nastavenia odstúpiť a povedať si: Moja zlatá, nič o tom nevieš. Vyskladala si si to z toho, čo dúfaš, že by mohla byť pravda. Takže vedieť z toho niekedy zacúvať a uvedomiť si, že z nás neubudne. Skúsiť si nájsť k téme film, dokument, možno knihu, pri ktorej si poviete, že by ste ju nikdy v živote nečítali. A skúsiť to s pochopením prečítať a navnímať,“ doplnila ešte moderátorka, ktorá priznala, že posledné mesiace sa jej večery viac ako s kultúrou spájajú s jej dieťaťom. „Ale aj to je umelecké dielo,“ uviedla s nadšením. Viac si pozrite v našom videorozhovore.

Víťazi 28. ročníka Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2023

  • Audiovizuálna tvorba – Denisa Buranová za kameru v animovanom filme Tonko, Slávka a kúzelné svetlo.
  • Divadlo – Kamila Magálová za herecký výkon postavy Kanátovej v inscenácii Deti z produkcie Slovenského národného divadla (SND)
  • Dizajn – Juraj Straka za textilný dizajn kolekcie dezénov pre módnu značku Essentiel Antwerp
  • Hudba – Jureš Liška za autorstvo hudby k miniatúre BezsLovE v rámci projektu SND Fashion Ballet '23
  • Literatúra – Katarína Kucbelová za básnickú skladbu K bielej (vydavateľstvo Skalná ruža)
  • Výtvarné umenie – Emília Rigová za výstavu Nane Oda Lavutaris/ Who Will Play for Me? (Mumok, Viedeň)

Tretí raz v histórii ocenenia udelila nadácia aj Špeciálnu cenu. Putovala do rúk Alexandry Kusej, Kataríny Bajcurovej a kolektívu za kultúrny počin rekonštrukcie, dostavby a modernizácie areálu Slovenskej národnej galérie. Počas slávnostného udeľovania ceny, ktoré sa konalo práve v novozrekonštru­ovaných priestoroch SNG, vyhlásili aj držiteľov ocenenia Mladý tvorca. Získali ho Michal Blaško za réžiu filmu Obeť a Alžbeta Vrzgula za autorstvo textu a réžiu inscenácie Toni Wolff zisťuje, že prerobila milióny (Divadlo Uhol92 – A4 Priestor súčasnej kultúry). Ďalej to boli Martina Kociánová za autorstvo šperkov na výstave Mushroom World, festival London Craft Week, Gill Wing Jewellery, v kategórii hudba kapela Berlin Manson za debutové EP Život končí keď máš trinásť, Alica Cárska za debutový román Na kolenách a autorská dvojica Alex Selmeci a Tomáš Kocka Jusko za dielo Kukaň v rámci projektu Umenie na mieste X, Senné.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #kultúra #dizajn #umenie #Martin Hrča #Adela Vinczeová

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...