Posledné zbohom hviezde z Derricka dala aj filmová Apanači. Hercovi splnili pred smrťou veľké želanie, ochrancov zvierat nepotešili

Koncom marca zomrel slávny nemecký herec Fritz Wepper, ktorého dobre poznali aj slovenskí diváci.

12.04.2024 14:00
Horst Tappert Foto:
Horst Tappert (vľavo) a Fritz Wepper v seriáli Derrick.
debata (3)

V legendárnom seriáli Derrick (1974–1998) stvárňoval po boku Horsta Tapperta postavu inšpektora Harryho Kleina. Fritz Wepper zomrel pokojne v spánku v hospici v Hornom Bavorsku. Mal 82 rokov.

Horst Tappert Čítajte viac Po slávnom Harrym zo seriálu Derrick zostala malá dcéra, ťažko chorého herca vedela rozveseliť. Otcom sa stal ako 70-ročný

Okrem jeho manželky, producentky Susanne Kellermannovej (49), po hercovi zostala len 12-ročná dcéra Filippa. Herec sa stal otcom ako 70-ročný. Okrem Filippy má ešte 42-ročnú dcéru Sophie, ktorá pochádza z jeho manželstva s Angelou Wepperovou, ktorá zomrela vo veku 72 rokov. Počas týždňa sa s hercom v Mníchove lúčili jeho kolegovia, medzi ktorými nechýbala ani legendárna nemecká herečka Uschi Glas, ktorú diváci poznajú vďaka filmom o Winnetouovi. „Fritz bol vždy veselý zabávač. Tak si ho chcem zapamätať,“ povedala na pohrebe pre RTL.

zväčšiť Uschi Glas na pohrebe herca Fritza Weppera v... Foto: ČTK / imago stock&people / Matthias Wehnert
Uschi Glas Uschi Glas na pohrebe herca Fritza Weppera v Mníchove.

V posledných dňoch jeho života mu jeho manželka spolu s kolegyňou zo seriálu „For Heaven's Sake“ Janinou Hartwigovou, splnili jeho veľké želanie – ešte raz navštíviť cirkus, miesto, ktoré mal vo svojom srdci hlboko zapísané od detstva. Pár dní pred smrťou sa zúčastnil predstavenia v cirkuse Krone. Pre herca mal cirkus zvláštnu mágiu, prvý raz ho navštívil s mamou a bratom ako 5-ročný a potom túto tradíciu dodržiavali celý život.

Hlavným vrcholom každej návštevy cirkusu bola pre Weppera šou krotiteľa levov. Ako uvádza nemecký Bild, jeho posledná návšteva cirkusu bola pre neho veľmi emotívnym okamihom. Podľa vyjadrení jeho priateľov a kolegov z branže táto návšteva symbolizovala uzavretie jeho bohatého a plodného života.

"Vždy miloval predstavenie s levmi majstra Martina Laceyho Jr. Na konci čísla sa postavil priamo pred Fritza a natiahol k nemu ruky, akoby hovoril: ‚To bolo pre teba, Fritz‘. Tento moment zostane v mojom srdci. Neuveriteľne krásne gesto,“ povedala Susanne Kellermann pre nemecký Bild.

zväčšiť Fritz Wepper na archívnej snímke. Foto: Profimedia
Fritz Wepper Fritz Wepper na archívnej snímke.

Proti drezúre šeliem či držaniu živých zvierat v cirkusoch sa však už pred rokmi v Európe zdvihla vlna nevôle. Ako sa uvádza na stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, v rámci EÚ prevláda názor, že používanie voľne žijúcich zvierat v cirkusoch nemá žiadnu vzdelávaciu ani kultúrnu hodnotu, ale naopak môže mať negatívny vplyv na vnímanie a rešpektovanie týchto zvierat verejnosťou. Voľne žijúce zvieratá v cirkusoch sú nútené správať sa spôsobom, aký v prírode nikdy nevideli, a hoci niektoré z týchto zvierat boli chované v zajatí po mnoho generácií, stále vykazujú správanie typické pre zvieratá vo voľnej prírode.

Horst Tappert a Fritz Wepper v roku 2004.
Na archívnej snímke z 21. marca 2012 herec...
+2Fritz Wepper na archívnej snímke.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Fritz Wepper

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Ak budete skutočne chcieť, všetko vám pôjde tak ako v predstavách.
Nenechajte aby za vás prácu robil niekto iný;...