Happy end sa nekonal! Koniec Času nádejí divákov šokoval, tvorcom posielajú jasný odkaz

V nedeľu večer sa skončili osudy hrdinov seriálového hitu RTVS, Čas nádejí.

26.02.2024 08:30
Róbert Sipos Foto:
Róbert Sipos v poslednej epizóde Času nádejí.
debata (10)

Finálová ôsma epizóda mapovala roky 1946 –1951. Vojna sa skončila. Vojto sa nakoniec tiež vrátil domov. Cez Červený kríž zúfalo pátral po osude svojej lásky, Ireny. Rodinná krčma prežila so stratami, no Géza dúfal, že sa mu v novom Československu bude podnikateľsky zase dariť. K moci sa však dostali komunisti a zrazu je všetko inak. Géza prišiel o krčmu, skončil vo väzení. Jeho manželka a milenka sa pod ťarchou strachu, čo sa s ním stalo, zmierili.

Dominika Morávková Zeleníková v poslednej...
Judit Pecháček v poslednej epizóde Času nádejí.
+7Daniel Žulčák  v poslednej epizóde Času nádejí.

Kto dúfal v šťastný koniec v príbehu lásky Vojta a Ireny, zostal sklamaný. V závere seriálu sa Vojto dozvedá, že jeho láska zomrela už počas transportu, o existencii svojho syna netuší. Stretáva sa s ním na konci epizódy, netušiac, že malý chlapec na železničnej stanici je jeho syn. Takýto koniec mnoho fanúšikov Času nádejí sklamal, ba priam šokoval. „Skončilo sa to veľmi smutne, ale taká bola doba. Verila som, že Irena sa nájde,“ píše jedna z fanúšičiek. V podobnom duchu sa nesú aj ďalšie desiatky komentárov: „Smutný koniec, ale taký je niekedy život, veľakrát je práve taký. Happy end sa nekonal.“ Koniec seriálu tak priam nabáda k pokračovaniu, mnoho fanúšikov posiela tvorcom jasný odkaz: „Vynikajúci seriál, privítame pokračovanie.“

Čas nádejí sa tešil značnej obľube, v nedeľu večer pred obrazovky pravidelne prilákal vyše pol milióna divákov. Za úspechom seriálu stojí napínavý príbeh z pera scenáristky Scarlett Čanakyovej, ktorý do seriálovej podoby pretavil režisér Ján Sebechlebský. Pred kamerami príbehu, ktorý zachytával 35 rokov slovenských dejín, tvorcovia obsadili ostrieľaných hercov aj nováčikov. Hlavné úlohy si zahrali Daniel Žulčák, Dominika Morávková Zeleníková, Zuzana Mauréry, Matej Landl, Róbert Sipos či Katarína Krajčovičová.

zväčšiť Daniel Žulčák  v poslednej epizóde Času nádejí. Foto: RTVS
Daniel Žulčák Daniel Žulčák v poslednej epizóde Času nádejí.

„K divákom sa síce dostalo osem častí seriálu, ale my sme prácu vnímali tak, akoby sme natočili štyri filmy. Bol to pre mňa obrovský zážitok, aj enormný objem práce,“ opísal Žulčák pre Pravdu a dodal: „My, Slováci, veľmi rýchlo zabúdame na dejiny, ktoré máme za sebou. Treba si ich pripomínať a fakt, že po niečom takom je práve teraz dopyt, je len a len dobrý. Musíme mať na mysli, čo sa dialo, v akej dobe sme žili, aby sme sa do nej nedostali znova.“

Video
Zdroj: RTVS

Výraznú rolu vo finálnej epizóde seriálu zohral Vojtech, syn Gézu a Rózy, ktorého pred kamerami stvárňoval herec Róbert Sipos. „Pre mňa je Čas nádejí zatiaľ najväčšiu hereckou výzvou. Moja postava prešla veľkou transformáciou, výrazne ju zmenil osud, ktorý ju zasiahol,“ uviedol.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Žulčák #seriál Čas nádejí

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...