Slovenská fotografka Benzová sa súdi s Guns N'Roses, okrem autorských práv rieši aj sexuálne obťažovanie. O znásilnení hovorí žaloba inej ženy

Americká formácia Guns N'Roses čelí v súčasnosti niekoľkým sporom. Aktérkou jedného z nich je aj slovenská rodáčka, bývalá modelka a neskôr profesionálna fotografka Katarína Benzová.

23.11.2023 10:49
Katarína Benzová Foto:
Katarína Benzová na archívnom zábere. Modelingu sa venovala desať rokov.
debata (6)

Domáce aj svetové médiá ju titulovali v minulosti ako oficiálnu fotografku Guns N'Roses, Benzová spolupracovala aj s kapelami ako Red Hot Chili Peppers či Aerosmith. V jej žalobe, ktorú podala pred viac ako týždňom, sú hlavným predmetom sporu autorské práva na jej fotografie. Objavujú sa však aj slová o sexuálnom obťažovaní.

Už 14. novembra magazín Rolling Stone informoval o tom, že Benzová zažalovala kapelu (a jej manažment Team Brazil) za porušenie autorských práv. Podľa Slovenky nepravdivo deklarovali vlastníctvo významného množstva jej fotografií, ktoré sa potom ďalej šírili naprieč mediálnymi platformami.

Katarína Benzová a Jimmy Page z Led Zeppelin. Čítajte viac Príbeh Kataríny Benzovej: Od modelingu k rokenrolu

Benzová podľa žaloby, ktorú podala na súde, pravidelne pracovala pre Guns'n'Roses ako freelancer a za obdobie rokov 2010 až 2022 pracovala s formálnou zmluvou len zhruba 18 týždňov. Ako píše Rolling Stone, slovenská fotografka uznala, že počas „zmluvného obdobia“ „nemusí autorizovať a schvaľovať“ akúkoľvek komercializáciu svojich fotografií, pretože išlo o „dielo na prenájom“ podľa podmienok zmluvy. Zvyšok času však mala pracovať bez zmluvy a tak sa považuje za jediného vlastníka fotografií vyhotovených v tomto čase. Pre svoje dielo zabezpečila 180 registrácií autorských práv.

Katarína a Jimmy Page z Led Zeppelin. Foto: Archív Kataríny Benzovej
Katarína Benzová a Jimmy Page z Led Zeppelin. Katarína a Jimmy Page z Led Zeppelin.

Guns N’ Roses a Team Brazil mali podľa žaloby bývalej modelky a dnes úspešnej fotografky viacerých hudobných umelcov „komerčne využiť najmenej 145“ jej fotografií „bez jej autorizovania, povolenia a proti jej súhlasu a objektívne prejavenému úmyslu“. Povedala, že tieto fotografie boli reprodukované, verejne vystavené a použité na vytváranie reklám. Benzová tiež hovorí, že obžalovaní „nepravdivo tvrdia, že sú vlastníkmi“ jej diel, čo vedie k „rozšírenému porušovaniu práv tretích strán a neoprávnenému použitiu fotografií Benzovej“ v rôznych médiách, reklamných kampaniach, múzeách, výstavách, webových stránkach, na DVD či CD.

Slovenská umelkyňa ale nebola prvá, kto sa obrátil na súd. Právni zástupcovia kapely tak urobili už 24. októbra, pričom žiadali od súdu vyhlásenie, že "registrácia autroských práv Benzovej na 180 fotografií je neplatná a nemá žiadny vlastnícky podiel na autorských právach dotknutých fotografií a videí“.

Toxické prostredie so sexuálnym nátlakom?

Okrem autorských práv si však svetové médiá všimli aj ďalší rozmer žaloby Kataríny Benzovej, ktorá tiež hovorí o toxickom pracovnom prostredí a sexuálnom obťažovaní. Tomu mala opakovane čeliť od manažéra kapely Guns N'Roses Fernanda Lebeisa. Ako sa píše v žalobe, mal jej dávať nevítané návrhy, posielať nevyžiadané správy a nútiť ju k bozkávaniu. Prvý údajný prípad „fyzického neželaného sexuálneho postupu“ prišiel v roku 2016, keď sa Lebeis „vnútil pani Benzovej a snažil sa ju prinútiť, aby ho pobozkala“.

63rd Annual Grammy Awards - Arrivals Čítajte viac Tanečnice vraj nútila k sexuálnym úkonom, speváčka Lizzo to však popiera

Potom, čo Benzová odmietla Lebeisa, tvrdí, že voči nej začal prejavovať „nepriateľstvo a agresiu“ striedavo jemnými alebo „otvorenými a hrubými“ spôsobmi. O inom údajnom incidente z mája 2018 Benzová tvrdí, že Lebeis „pokračoval v nátlaku na Benzovú zhruba 10 minút a dúfal, že podľahne jeho sexuálnym požiadavkám – fyzicky sa jej dotýkal, nútil ju, neustále sa pokúšal vnútiť sa Benzovej v tmavej uličke pred jej domom.“

Fotografka uviedla v žalobe, z ktorej citoval hudobný magazín, že tento incident bol posledným, čo bola mimo pár prestávok na cigarety sama s Lebeisom. „Benzová sa vedome snažila nezostať s Lebeisom sama, pretože jeho vážne a všadeprítomné sexuálne obťažovanie spôsobilo, že sa necítila bezpečne,“ uvádza sa v žalobe.

Na súde padli závažné obvinenia

Žaloba s týmito obvineniami sa na súde objavila len niekoľko dní predtým, ako prišla ďalšia. Ešte závažnejšia. Bývalá modelka Sheila Kennedy v stredu (22. 11.) na súde obvinila frontmana rockovej kapely Guns N' Roses Axla Rosea, že ju v roku 1989 v hotelovej izbe v New Yorku sexuálne napadol.

zväčšiť Axl Rose na koncerte v Hollywoode v marci 2012. Foto: Profimedia
Guns N' Roses, Axl Rose Axl Rose na koncerte v Hollywoode v marci 2012.

Sheila Kennedy uvádza, že speváka jednej z najslávnejších rockových kapiel prelomu 80. a 90. rokov stretla vo februári v nočnom klube v New Yorku a neskôr tej noci išla spoločne s ním, inou modelkou a budúcim moderátorom hudobnej stanice MTV Rikim Rachtmanom do hotela, kde celá skupina požila alkohol a kokaín.

Leonard Whiting a herečka Olivia Hussey Čítajte viac Ako tínedžeri hrali Rómea a Júliu, teraz žalujú štúdio za nahú scénu a chcú milióny! Má to jeden háčik...

Na hotelovej izbe mala Kennedy s Roseom údajne krátku milostnú interakciu, s ktorou súhlasila, „keďže jej Rose pripadal atraktívny“. Rose však podľa Kennedyovej neskôr začal mať sex s druhou modelkou v tej istej izbe a navrhoval skupinový sex aj s Kennedyovou a Rachtmanom, čo dvojica odmietla a z miestnosti odišla.

zväčšiť Modelka Sheila Kennedy na zábere z roku 2011. Foto: Profimedia
225488106 Modelka Sheila Kennedy na zábere z roku 2011.

Rose potom údajne začal byť násilnícky, Kennedyovú „ako neandrtálec s nekontrolova­teľnou zlosťou pritiahol späť do svojej spálne“, zviazal jej ruky za chrbtom pančuchou a znásilnil ju, stojí v žalobe. Kennedy uvádza, že po incidente trpela symptómami podobnými posttraumatickej stresovej poruche, úzkosťami a depresiou, ktoré poškodili jej kariéru. Spevákov advokát sa k prípadu zatiaľ nevyjadril.

Kennedyová o incidente napísala aj vo svojej autobiografii No One's Pet (Ničí maznáčik) v roku 2016 a neskôr o ňom hovorila v dokumente Look Away (Nepozri sa) z roku 2021, ktorý mapuje sexuálne násilie v hudobnom priemysle minulého storočia.

Sexuálne obťažovanie? Povedze mu nie? Aké sú techniky, ako sa brániť alebo privolať pomoc?
Video
Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Axl Rose #sexuálne obťažovanie #Katarína Benzová #Guns N´Roses

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...