Miro Žbirka: Splnilo sa mi veľa vecí

Rok 2012 bol pre speváka Mira Žbirku osobitý. Oslávil šesťdesiatku, nahrával v slávnom londýnskom štúdiu Abbey Road, vydal Complete Box, ktorý ponúka pätnásť albumov z jeho muzikantskej dráhy, odohral dva skvelé narodeninové koncerty.

03.01.2013 14:30
Miroslav Zbirka žbirka Foto: ,
Miro Žbirka na jednom z narodeninových koncertov.
debata

„V roku 2012 sa mi splnilo veľa vecí. Mám až pocit, že teraz by som mal byť chvíľu skromnejší a nemyslieť na nič, čo sa mi ešte nesplnilo,“ povedal spevák pre TASR. Uplynulý rok zhodnotil ako skvelý. V lete sa uskutočnilo nahrávanie v štúdiu Abbey Road. „Neochorel som, nič sa mi nestalo, všeličo sa totiž môže prihodiť, s čím človek neráta,“ uviedol spevák ďalej.

Žbirkovým blízkym spolupracovníkom bol Laco Lučenič. Spolu to ťahali viac ako desať rokov. Spoluprácu so Žbirkom považuje za podstatnú časť svojho života. „Obdobia z minulosti, ktoré majú v mnohých pohľadoch dosah až po dnešok, sú veľmi viditeľné. Ja som bol v tom období z istého pohľadu ako štúdiový maniak. Pre mňa to bol predovšetkým zážitok, keď som robil nejaký album. Pri starších albumoch som sa stretával s istým typom nedôvery, niektoré veci sa mi ťažšie presadzovali. Ale podaktoré som produkoval úplne sám, čím som si pridal robotu. Z tohto pohľadu boli najprínosnejšie albumy Chlapec z ulice a Zlomky poznania,“ povedal pre TASR Lučenič.

Jedným z prvých Žbirkových spolupracovníkov po jeho presídlení do Prahy bol známy muzikant David Koller. „S Mekym som strávil niekoľko rokov. U nás v štúdiu nahrával s Ivanom Králom anglickú platňu pre deti, potom sme urobili spoločný album Meky. Bol som rád, že s ním môžem spolupracovať. On je totiž taký prirodzený talent.“

Lídrom Žbirkovej sprievodnej skupiny je gitarista Honza Ponocný. Spolu hrajú už 15 rokov. Hrať s Mekym je preňho zábavné. „Keď ste s niekým tak dlho, tak už viete, kam sa bude uberať na pódiu, prípadne čo sa stane. Baví ma byť v strehu. Nikdy ma neprestalo baviť dláždiť mu cestu. Myslím si totiž, že spevákovi sa dobre spieva, ak má za sebou hudobníkov, na ktorých sa môže vo všetkom spoľahnúť. Mekymu ďakujem za to, že som pri ňom nezapadol do akéhosi profesionalizmu v zlom slova zmysle, som pri ňom veľmi rád,“ uviedol Ponocný pre TASR.

Adrián Kokoš dirigoval koncerty so symfonickým orchestrom na turné Miro Žbirka & Symphonic Orchestra Tour. S Mekym strávil dosť času pri cestách aj v nahrávacom štúdiu. „S Mirom sa robilo skvele! Je to profesionál – čo sme dohodli, to platilo. Navyše je to dobrý človek. Verím, že ešte spolu niečo vymyslíme. Jeho projekty majú zmysel, divákom sa páčia, sú pripravené do posledného detailu. V tomto sme sa stretli, pretože ja som podobný,“ doplnil dirigent.

Na otázku, aký je život po boku úspešného hudobníka, Žbirkova manželka Katka pre TASR odpovedala: „Veľmi jednoduchá odpoveď. Náročný. Meky je stále akčný, sotva ho stíham. Vymyslela som preňho podpisy Beatles, Abbey Road, tak snáď možno ešte niečo v Amerike.“

debata chyba

+ Zabudnite na lieky, práve tie vám niekedy môžu uškodiť.
Strategické investovanie času zvýši vaše finančné...

+ Zabudnite na ideál krásy, mali by ste sa vo svojom tele cítiť vždy krásne.
Pokúste sa veci do práce vybaviť čo...