Beyoncé zákon neporušila, bráni slávnu divu americká vláda

Nedávna návšteva americkej speváčky Beyoncé a jej manžela v Havane sa uskutočnila v rámci povolenej kultúrnej výmeny medzi oboma štátmi a neporušila americké embargo proti Kube.

10.04.2013 14:45
Beyonce a jej manžel - raper Jay-Z Foto: ,
Speváčka Beyonce a jej manžel - raper Jay-Z navštívili vo štvrtok 4. apríla Kubu.
debata

Uviedla to vláda USA v reakcii na tvrdenia opozičných republikánov, že speváčka touto návštevou asi porušila zákon.

Pre amerických občanov platí už 51 rokov zákaz navštevovať Kubu za účelom turistiky. Desaťtisíce Američanov ale ostrov navštívia na základe vedeckej, náboženskej, novinárskej či kultúrnej výmeny. Umelci, ktorí sa v ​​minulosti na Kube zdržiavali, vždy tvrdili, že išlo o kultúrneu a nie o turistickú návštevu.

Dvaja republikánski členovia Kongresu USA požiadali cez víkend americkú vládu o vysvetlenie, na základe akého povolenia odišla minulý týždeň americká spevácka manželská dvojica Beyoncé a Jay-Z osláviť piate výročie svadby na Kubu. Žiadosť poslanci zdôvodnili tým, že cesta bola označená za turistickú, čo je pre Američanov zakázané.

Slávny pár v Havane navštevoval najlepšie reštaurácie, tancoval na kubánsku hudbu, prechádzal sa starým centrom a fotografoval sa s miestnymi fanúšikmi. „Mnohé tlačové správy cez jasný zákaz turistiky na Kube popisovali výlet páru ako turistický. Tiež kubánsky režim ich pobyt takto vnímal vo svojej propagande,“ uviedli v liste vláde poslanci za Floridu, kde žije veľa kubánskych emigrantov.

„Cestujúci (Beyoncé a Jay-Z) boli na Kube v rámci výmenného kultúrneho a výchovného programu realizovaného organizáciou, ktorá má povolenie financovať a organizovať akcie na posilňovanie kontaktov s kubánskymi občanmi,“ napísal podľa agentúry AFP v utorok predstaviteľ americkej vlády Alastair Fitzpayne v liste republikánskym poslancom.

Beyoncé horlivo podporuje demokratického prezidenta Baracka Obamu. Pomáhala vlani zbierať peniaze na jeho kampaň pred voľbami, v ktorých Obama nakoniec získal druhý prezidentský mandát.

debata chyba

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....