Jeho Bond bol poctou pre mŕtvu manželku. Brosnan oslávil 60!

Aj agenti Jej veličenstva starnú. Jeden z nich, mnohými ženami považovaný za najväčšieho fešáka v bondovskej histórii, oslávil nedávno šesťdesiatku.

25.05.2013 06:00
Pierce Brosnan, Keely Shaye, Mamma Mia Foto:
Pierce Brosnan so svojou druhou ženou Keely Shayeovou.
debata

Reč je o Piercovi Brendanovi Brosnanovi, ktorý sa narodil v írskom meste Navan, no od jedenástich rokov žil v Londýne. V jednom z interview si na detstvo zaspomínal so slovami obdivu venovanému matke. Brosnan s ňou totiž vyrastal sám.

Pierce Brosnan so ženou Keely Shaye Smith...
Herecké trio Pierce Brosnan (vľavo), Amanda...
+9Herec Pierce Brosnan prišiel aj s manželkou...

„Otca som nikdy nepoznal. Odišiel od nás, keď som bol ešte batoľa. Žiť v katolíckom Írsku bez manžela a otca dieťaťa nebolo pre ženy ľahké. Moja mama bola veľmi odvážna a rozhodla sa skúsiť šťastie ako zdravotná sestra v Londýne,“ uviedol v rozhovore v roku 2008. Hoci mladého študenta, ktorý bol už v útlom veku veľmi vysoký, to najprv ťahalo ku kresleniu a grafike, napokon skúsil šťastie na hereckej škole. A ako mnoho hviezd filmového plátna odštartoval svoju kariéru na televíznej obrazovke.

Bol to seriál Remington Steele, ktorý priniesol tmavovlasému fešákovi množstvo fanúšikov a najmä fanúšičiek. Od roku 1982 Brosnan účinkoval v úlohe bývalého zlodeja, ktorý pomáha v riešení prípadov súkromnému očku – Laure Holtovej. Pre veľký divácky úspech sa projekt nakrúcal až do roku 1987.

Nevýhodou televízneho úspechu bolo, že v podstate nemal šancu preraziť na plátne. Málokto vie, že Brosnan prvú ponuku na stvárnenie Jamesa Bonda dostal už v roku 1986 – pre kontrakt s televíznym štúdiom ju však nemohol vziať. A tak sa v smokingu a s typickou zbraňou v ruke na plagátoch usmieval Timothy Dalton. Milovníkov série veľmi neohúril a na niekoľko rokov nastal s bondovkami útlm.

Brosnan medzitým prekonával ťažké obdobie. V roku 1991 zomrela vo veku 43 rokov jeho milovaná manželka Cassandra. „Keď váš partner dostane rakovinu, všetko sa zmení. Musíte odrazu rátať s možnosťou smrti, umierania,“ uviedol pre biografickú knihu Paula Chutkowa. Darom zosnulej manželke bola práve bondovská rola – Cassandra vraj vždy túžila, aby jej manžel hral Bonda. A v roku 1994 ohlásili zástupcovia štúdií, že novým Bondom bude práve on.

Herec podpísal kontrakt na tri filmy, s potenciálnou možnosťou štvrtého. Tým sa nakoniec stala snímka Dnes neumieraj v roku 2002. O dva roky Brosnan oficiálne oznámil, že s úlohou agenta 007 končí. „Bond je už iný príbeh, ten, ktorý je za mnou,“ ohlásil médiám, hoci pôvodne tvrdil, že by sa nebál nakrútiť aj šesť snímok. Vraj dôvodom boli aj nezhody pri honorári.

Po bondovskej ére nasledovali viac či menej úspešné snímky. Azda najviac zarezonoval muzikál Mamma Mia! – s pesničkami legendárnej ABBY. Momentálne čerstvý šesťdesiatnik, ktorý sa narodil 16. mája 1953, žije s druhou manželkou Keeley a dvoma synmi.

3× Brosnan:

  • po manželkinej smrti sa stal zanieteným bojovníkom za prevenciu v boji proti rakovine
  • magazín People ho zaradil medzi 50 najkrajších ľudí sveta
  • pri bondovke Zajtrajšok nikdy neumiera sa zranil a dodnes má jazvu nad perou
debata chyba

+ Snažte sa pomáhať ako je to len možné, budete mať lepší pocit.
Nespoliehajte sa na ľudí okolo seba, čo si sami...

+ Nesiahajte neustále po tých istých potravinách, spestrite si jedálniček.
Nestavajte v zamestnaní latku príliš...