Pomenovať dieťa po kráľovi? Briti sa príliš neinšpirujú

Novorodený syn princa Williama a vojvodkyne Kate dostal meno George Alexander Louis a bude oficiálne oslovovaný ako princ George.

26.07.2013 12:11
princ George Foto: ,
Meno George bolo v roku 1904 tretie najobľúbenejšie v Británii.
debata

Ako ale zistila britská BBC, automaticky to neznamená, že toto meno teraz stúpne v obľube aj v britskej verejnosti. V Británii sa každý rok rodí veľa Georgeov. Keď ale v krajine vládli králi George V. (Juraj V.) či George VI. (Juraj VI.), Georgeov výrazne nepribudlo.

Módne trendy v pomenovaní detí súvisia s veľkým množstvom faktorov. Napríklad v roku 2001 dievčenské meno Chardonnay ani nebolo v rebríčku päť tisíc najčastejšie používaných mien v Británii. O rok neskôr sa ale začal v televízii vysielať seriál Footballers Wives (Manželky futbalistov), kde bola jedna z hlavných postáv práve Chardonnay. A meno sa v tomto roku vyšplhalo na 519. priečku najpoužívanejších mien. O rok neskôr bolo dokonca 372.

Mená britských kráľov a kráľovien posledných rokov nie sú príliš rozmanité. Medzi poslednými jedenástimi panovníkmi bola Elizabeth (Alžbeta), George (Juraj), Edward (Eduard), George, Edward, Victoria, William, George, George, George a George.

Meno George pre novorodeného princa favorizovali aj tipujúce kancelárie. Zásadnú rolu vo výbere mena v tomto prípade hrá tradícia, hovorí Joe Little, šéfredaktor časopisu Majesty, ktorý sa zaoberá dianím v kráľovských rodinách. „Keďže je to budúci kráľ, veľkú rolu hrajú tradícia a kontinuita. Preto sa objavuje množstvo Georgeov a Williamov, ktorých mená podčiarkujú pokračovanie windsorskej kráľovskej dynastie. Meno je zároveň poctou váženým členom rodiny,“ dodal Little. V prípade druhorodeného potomka to však tak byť nemusí. Ako Joe Little poznamenal, brat princa Williama sa narodil ako Henry, hneď ale bolo oznámené, že ho budú volať Harry, a neprihliadalo sa teda na to, ako to bolo v prípade jeho predchodcov.

Meno George bolo v roku 1904 tretie najobľúbenejšie v Británii. Kráľ George V. nastúpil na trón o sedem rokov neskôr a popularita tohto mena nestúpla. Ostalo stále tretím nasledujúce tri desaťročia. V 50. rokoch minulého storočia jeho obľúbenosť trochu poklesla, avšak od roku 1996 býva stabilne v dvadsiatke najčastejšie používaných mien.

Ani narodenie princa Williama v poku 1982 nemalo príliš veľký dopad na počet Williamov v britskej spoločnosti. Meno bolo už predtým veľmi populárne. V roku 1904 v rebríčku obľuby dokonca prvé, o desať rokov neskôr druhé a v roku 1934 tretie. V roku 1974 kleslo až na 41. pozíciu, avšak o desať rokov neskôr opäť stúplo na 34. miesto.

U menách, ktoré si Briti obľúbili bez ohľadu na to, či sa tak volal nejaký panovník, sa ťažko posudzuje, aký veľký vplyv kráľovská rodina v tomto prípade na verejnosť má. Jednoduchšie to je v prípade nie príliš obvyklých menách. Napríklad meno Harry sa v roku 1964 nevyskytovalo ani v prvej stovke rebríčku obľúbenosti. V roku 1994, desať rokov po narodení princa Harryho, už bolo toto meno tridsiate, v roku 2009 tretie a o dva roky neskôr dokonca najpopulárnejšie v krajine.

Keď sa v roku 1981 narodila princezne Anne jedinej dcére kráľovnej Alžbety, dcéra Zara Phillips, meno Zara tiež začalo stúpať v rebríčku popularity. V roku 1997 bolo 123, zatiaľ čo o desať rokov neskôr už 66. V prípade dcér ďalšieho z Alžbetiných potomkov, princa Andrewa, to však tak nebolo. Mená princezien Beatrice a Eugenie príliš nezaujali. Beatrice sa nedostala do stovky najpopulárnejších mien a ešte neobvyklejšia Eugénia bola v roku 1998 až na 1622. mieste.

Podľa farárky Rosie Harper už kráľovské mená nemajú takú popularitu ako v minulosti. „Páry si jednoducho vyberajú mená, pretože sa im páčia. Podobne je to aj s biblickými menami, aj keď mená apoštolov – Matthew, Mark, Luke a John (Matúš, Marek, Lukáš a Ján) – sú naďalej populárne,“ uviedla Harper. Ako dodala, u dievčatiek teraz zaznamenala tendenciu skôr k zložitejším menám ako napríklad Sophie-Jo či Ellie-May, chlapci sú naopak pomenovaní jednoduchšie, teda napríklad Jacob, Noah, Toby či Theo. „Vracajú sa tiež trochu staromódne mená ako Stanley a Frederick,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #princ George #mená

+ Aktívny životný štýl a správna strava vám pridajú roky života.
Zo dňa na deň všetko nezmeníte, choďte radšej...

+ Pokoj nenájdete len tak, musíte to v prvom rade sami chcieť.
Radíte všetkým na okolo pritom sami so sebou si...