Madonna oslavuje 55 rokov. A stále túži stáť v čele revolúcie

Keď sa speváčka Madonna tento rok v máji ukázala na prestížnom podujatí Costume Institute Gala v Metropolitnom múzeu v New Yorku, opäť vyvolala rozruch. Hoci je na scéne už tri desaťročia, stále to dokáže.

17.08.2013 09:27
debata (9)
Speváčka Madonna sa predvádza na červenom... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Madonna Speváčka Madonna sa predvádza na červenom koberci pred Metropolitným múzeom.

Sieťované punčochy, po sukni či nohaviciach ani stopy, kárované sako vybíjané cvokmi a na hlave parochňa vo farbe havranieho peria. Ak by ste urobili anketu, ktorá z hviezd by bola podobnej prezentácie a provokácie schopná, meno Madonna by sa určite ocitlo na čele rebríčka najčastejších odpovedí. Hoci oslavuje už 55. narodeniny.

Speváčka Madonna si prišla prevziať cenu pre...
Speváčka Madonna na koncerte v Petrohrade.
+12Speváčka Madonna sa prihovorila publiku, aby...

Azda najslávnejšia ženská interpretka 20. storočia sa narodila 16. augusta 1958 v Bay City pri Detroite a už od začiatkov svojej kariéry si veľmi dobre uvedomovala silu vizuálnej stránky a prezentácie umelca. Základ neísť s prúdom, ale ponúkať niečo nové a rebelské sa v polovici 80-tych rokov odrazil v tisíckach nasledovníčok, ktoré nosili sieťované tričká, kilá náramkov na rukách, ružence na krku a neposlušné vlny.

Madonna sa už od hitu Like a virgin (Ako panna) stala symbolom sexualizácie hudby. Narozdiel od desiatok jej kolegýň a nasledovníčok však nikdy nebola len objekt. Dbala na to, aby ukázala svoju silu a nezávislosť. Možno aj preto bolo priam nemožné, aby vydržali jej manželstvá s dominantnými alfa-samcami – hercom Seanom Pennom a režisérom Guyom Ritchiem.

Sama však povedala, že manželstvo bola pre ňu cenná skúsenosť. „Mal by ho vyskúšať každý, aby pochopil, aká nezmyselná inštitúcia to je,“ skonštatovala kedysi s humorom. Po rozpade druhého zväzku si americká diva našla mladého milenca Jesusa z Brazílie a momentálne randí s 25-ročným tanečníkom Brahimom Zaibatom.

Aj preto (či pre schopnosť vyraziť do spoločnosti len v sieťovaných pančuchách) speváčke niektorí pripisujú bezhlavú posadnutosť večnou mladosťou či doslova neschopnosť pochopiť, že na niektoré veci už nemá vek. „Všade, kde o mne píšu, hneď za menom v zátvorke je môj vek. Akoby chceli povedať: Toto je ona, ale nezabúdajte. Má toľko rokov, že už nie je relevantná ako kedysi. Ako by ma chceli trestať tým, že môj vek pripomenú mne aj celému svetu,“ uviedla v rozhovore pre magazín Harper's Bazaar. „Ale na veku nezáleží. Dôležité je robiť veci s radosťou. Túžim stále provokovať, rebelovať a stáť v čele revolúcie.“

3 x Madonna

  • vydala dvanásť štúdiových albumov
  • vďaka turné MDNA sa stala najlepšie zarábajúcou ženskou umelkyňou minulého roka
  • za podporu homosexuálov v Petrohrade ju tamojší radní zažalovali a žiadali odškodné
9 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #narodeniny #Madonna #výnimočné postavenie #pop-music

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...