Vianočný bazár chalaňov sa blíži, príďte ochutnať palacinky-miezgacinky

Charitatívny projekt štyroch hercov a dlhoročných priateľov, spolužiakov z Vysokej školy múzických umení Róberta Jakaba, Juraja Kemku, Lukáša Latináka a Mariána Miezgu, tzv. Vianočný bazár chalaňov, sa uskutoční už po štvrtýkrát, tento raz 6., 7. a 8. decembra vo V-Klube v centre Bratislavy.

29.11.2013 15:27
Vianočný bazár chalaňov 2013 Foto:
Ťahákom v tohtoročnom bazári je aj tričko Martina Škrtela.
debata

Čím sa chalani tento rok rozhodli do bazáru prispieť? Juraj Kemka nakreslí tak, ako po ostatné roky obraz. Pomôže mu výtvarníčka Zdenka Némethyová. „Tento rok som nakreslil veľmi pekný obraz a bude aj drahý, začneme na nejakých 200 eur,“ informoval dnes herec na tlačovej konferencii k Vianočnému bazáru. Dodal, že jemu samému sa páči, zhodnotil, že sa podaril.

Marián Miezga okrem dobrej nálady do Vianočného bazára prispeje vlastnými palacinkami, tzv. miezgacinkami, ktoré sa tešia stále väčšej obľube. „Minulý rok som sa od platničiek, na ktorých som ich vyrábal, ani nepohol,“ prezradil herec, ktorý tiež doma pozbiera veci, ktoré nie sú zbytočné, ale mohli by niekoho potešiť.

Čo sa týka Róberta Jakaba, ten bude predávať nakladaný hermelín a spolu s hercom Romanom Luknárom pripravovať španielske tradičné jedlo, paellu podľa jeho vlastného receptu. Lukáš Latinák svoj príspevok ešte len pripravuje. Čaká ho stretnutie v sklárňach, kde sa bude snažiť spomenúť si na časy, kedy fúkal a robil veci so sklom. „Najškaredší výrobok, ktorý sa mi "podaril“ minulý rok, sa predal najdrahšie, pretože kazový kus má silnú príchuť originálu. Takže tento rok sa vydám touto cestou a všetko budem naschvál kaziť, aby to dobre vyzeralo," zavtipkoval Latinák.

Medzi „naj“ dary tohto roka patrí dres futbalistu FC Liverpool Martina Škrtela, dres cyklistu Petra Sagana a obraz významného slovenského maliara Mareka Ormandíka. Dres sa od dnešného dňa draží na internetovom portáli www.aukcie.sk, pričom dražba sa uzavrie v nedeľu 8. decembra o 22. hodine. Rovnako ako vlani, keď sa takýmto spôsobom dražila raketa Novaka Djokoviča, sa očakáva, že najdramatickejší pohyb bude tesne pred záverom dražby.

Zaujímavosťou je, že vlani vydražila Djokovičovu raketu manželka Martina Škrtela, Barbora. Plánovala ním potešiť svojho manžela na Vianoce, pretože Škrtel patrí k Djokovičovým veľkým obdivovateľom. Vianočný bazár tým podporila sumou 3100 eur. "Nakontaktovali sme sa na ňu, aby sme všetko sprostredkovali, poďakovali sa a tohto roku máme dres kapitána našej reprezentácie a obrancu FC Liverpool,“ povedal jeden z organizátorov bazáru, Dušan Lančarič. Dres je navyše podpísaný devätnástimi hráčmi klubu, teda takmer celým tímom.

Métou pre milovníkov umenia bude obraz významného slovenského maliara Mareka Ormandíka, ktorý sa rozhodol darovať do bazáru svoje dielo. Je to obraz s názvom Prosič z cyklu Svätí za dedinou – akryl na plátne, 60×60cm, rok 2012.

Dary a príspevky do tohtoročného bazáru sa budú prijímať v piatok 6. decembra 2013 od 10 do 21.00. Samotný bazár sa uskutoční počas víkendu – 7. a 8. decembra rovnako od 10 do 21 vo V-Klube na Námestí SNP 12.

„Prineste čokoľvek, čoho ste schopní vzdať sa, je to pekné, zachovalé, praktické, originálne alebo milé; skrátka čokoľvek, čo darujete s láskou, niekto to môže ešte použiť a navyše je ochotný za to aj zaplatiť,“ tak znie výzva organizátorov.

Medzi darmi, ktoré nájdu bazáruchtiví návštevníci v oddelení Tuzex budú tiež vstupenky od trojice Geislerová – Vilhelmová – Butko na koncert českého bazáru „Snesitelná lehkost pití“ v pražskej Lucerne, kurzy tanca od Tomáša Surovca, hodiny s trénerom golfu od Doda Sotáka, 30 fliaš vína z limitovanej edície „Víno vianočný bazár chalaňov“ od Repa winnery a mnoho ďalších originálnych vecí.

Okrem spomínaných palaciniek, hermelínu a paelly sa bude vo Vianočnom bazári podávať guláš, francúzske syry, káva z rôznych krajín sveta. Vianočný žúr 9. decembra večer sa bude konať v bratislavskej reštaurácii Flag ship. Pozvanie chalaňov okrem iných prijali: HEX, Polemic, Para, Valihora/Vizvá­ry/Vereš, Marián Čekovský, Opak a AMO, Vec, Adriana Kučerová, Zóna A, Peter Lipa, Le Payaco, Ady Hajdu, Michal Kaščák a Hore Belu, Eddy Portella a Tortola Drums, La3no Kubano, Puding Pani Elvisovej, Katarzia, Jozef Lupták, Kamil Mikulčík /Vilo Csontoš/Vladislav Slnko Šarišský, Lazaro de Jesus Hodelin, Milan Ondrík/Martin Nahálka, Utrumumutru, Kristína Turjanová, Orchester Jeana Valjeana, Laco Cmorej/Jaro Bekr a Dj Carlo. Všetci účinkujúci vystúpia bez nároku na honorár, len s vôľou prispieť a podporiť myšlienku bazáru.

Pripomeňme, že ak chcete prispieť na dobrú vec, potom máte štyri možnosti: darujte veci do bazáru, kúpte si niečo z bazáru, kúpte vstupenky na záverečný žúr, alebo prispejte ľubovoľnou sumou prostredníctvom portálu dakujeme.sme.sk.

Z vyzbieraných peňazí chalaňi podporia štyri „zážitkové“ projekty.

  1. "10 statočných – Cez prekážky ku hviezdam“ – podpora 10tich mladých talentov zo sociálne slabších pomerov, aby mohli svoj talent ďalej rozvíjať. V spolupráci s www.dakujeme.sk
  2. „Nezabúdame..“ – Rekreácia v kúpeľoch a spomienkové stretnutie bývalých politických väzňov v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska.
  3. „Homeless juniáles“ – Juniáles pre bezdomovcov a predajcov Nota Bene spojený s prekvapením v spolupráci s o.z.Proti prúdu.
  4. Druhý ročník tábora pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia "Black&White – žime spolu! – vol.2“ s o.z. Equity

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianočný bazár chalaňov

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...