Travolta oslavuje: Zažil úspechy aj pády, scientológia ho vraj zachránila

Keď v rádiu zaznejú prvé tóny skladby Saturday Night Fever od Bee Gees, pamätníkom sa vybaví legendárny tanec Tonyho Manera vo filme s rovnomenným názvom. Jeho predstaviteľ John Travolta práve oslávil šesťdesiatku.

22.02.2014 06:00
John Travolta Foto:
Americký herec John Travolta si počas 48. ročníka MFF Karlove Vary prevzal ocenenie Krištáľový glóbus.
debata

John Travolta začal s herectvom už na počiatku 70. rokov, ale medzinárodnú popularitu mu priniesol až film Horúčka sobotňajšej noci z roku 1977. Hudobno-tanečná snímka zarobila vyše 400 miliónov dolárov a Travoltovi vyslúžila nomináciu na Oscara aj nálepku nového sexidolu. Už o rok neskôr prišla Pomáda – ďalší muzikál a ďalší zásah do čierneho, ktorý potvrdil Travoltove spevácke aj tanečné schopnosti. Vyhlásil, že tanec je súčasťou jeho duše. „Robí ľudí šťastnými a ja sa tiež pri tanci cítim šťastný,“ uviedol muž, ktorého o pár rokov neskôr preslávili aj zábery z parketu s dnes už zosnulou princeznou Dianou.

John Travolta (vľavo) s dizajnérom Giorgiom...
Herec John Travolta.
+16Olivia Newton John a John Travolta spoločne...

Po Horúčke a Pomáde však kariéra talentovaného zabávača začala stagnovať, ba priam upadať. Pokusy o oživenie legendárneho Tonyho Manera vo filme Staying alive veľa úspechov nezožali, až komediálne filmy Pozri sa, kto to hovorí a azda najslávnejšia tarantinovka Pulp Fiction opäť vrátili herca do svetiel reflektorov.

Niektoré Travoltove rozhodnutia však jeho kariére neprospeli. Napríklad rolu vo filme Americký gigolo odmietol a získal ju Richard Gere, ktorého preslávila. Film Bojisko Zem, v ktorom účinkoval, sa dodnes objavuje v zozname najhorších filmov všetkých čias. Vznikol na základe sci-fi poviedky od Rona L. Hubbarda – zakladateľa scientologickej cirkvi. Travolta je jej oddaným členom už od roku 1975 a tvrdí, že aj jeho viera mu pomohla vyrovnať sa s ťažkými životnými situáciami. Jednou z najtragickejších bola určite smrť syna Jetta, ktorý v roku 2009 umrel počas dovolenky na Bahamách.

V minulom roku mohli diváci vidieť Travoltu vo filme Sezóna zabíjania. Herec sa tiež osobne zúčastnil na minuloročnom filmovom festivale v Karlových Varoch, kde si prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny prínos filmu. Pri tejto príležitosti vyhlásil, že za to, ako sa vyrovnal so všetkým, čo mu život priniesol, vďačí svojmu pôvodu.

„Narodil som sa ako člen pracujúcej triedy, boli sme chudobní. Nikdy som neveril, že budem zarábať veľké peniaze tým, čo ma skutočne baví – tancovaním a hraním. Zažil som veľa strát, mal som veľa ťažkých chvíľ, ale dokázal som sa so všetkým vyrovnať práve kvôli môjmu pôvodu. Film je tiež súčasťou života, ale nie je to všetko a ja to tak aj beriem. Neprežívam extrémne ani svoje úspechy, ani neúspechy.“

3 x John Travolta

  • narodil sa 18. februára 1954 ako najmladšie zo šiestich detí
  • od roku 1991 je ženatý s Kelly Prestonovou, z ich troch detí syn Jett zomrel
  • vlastným lietadlom viezol pomoc do zemetrasením postihnutého Haiti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #John Travolta #Horúčka sobotňajšej noci #Pulp Fiction

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...