Diana Ross jubiluje! Sedemdesiatku oslávi so splnenými snami

Členka legendárnej ženskej skupiny, nezameniteľná sólistka, vzor mnohých súčasných speváčok - prívlastky, ktoré k Diane Rossovej patria právom. V stredu 26. marca oslávi sedemdesiate narodeniny.

24.03.2014 08:00
Diana Ross Foto: ,
Diana Ross prichádza na slávnostný ceremoniál BET Awards v roku 2007.
debata

Rodáčku z Michiganu, ktorá bola prvou ženskou interpretkou s rekordným počtom hitov na prvom mieste americkej hitparády, si mnohí pamätajú vďaka hitom ako Ain't no mountain high enough či Reach out and touch. Táto charizmatická dáma však preukázala počas dlhoročnej kariéry svoju všestrannosť.

Speváčka Diana Ross na vyhlásení 54. ročníka...
Michael Jackson a Diana Ross spoločne vystúpili...
+12Speváčka Diana Ross si prevzala cenu za...

„Nemôžete len tak sedieť a čakať, že vám niekto prinesie na tanieri váš zlatý sen. Musíte sa vybrať do ulíc a urobiť všetko, aby ste ho dosiahli sami,“ znie jeden zo známych výrokov hudobnej divy, ktorá svoju kariéru odštartovala v kapele The Supremes. Jej úspechy sa v jednom období dali porovnať s popularitou kapely Beatles. Diana Rossová sa však nedočkala takého naplnenia, po akom túžila. Sólová kariéra bola pre ňu výzvou, a hoci vraj prežívala veľké obavy, keď sa rozhodla Supremes opustiť, vyplatilo sa. 

Už debutový album z roku 1970, ktorý niesol len meno speváčky, priniesol spomenuté hity a tiež prvú nomináciu na Grammy. Diana sa však nevedela uspokojiť s exkluzívnym sólovým kontraktom s vydavateľstvom Motown, v roku 1972 sa pokúsila získať rolu speváčky Billie Holidayovej v biografii Lady sings the blues.

Rolu dostala a všetkým neprajníkom, ktorí tvrdili, že nedokáže Billie stvárniť, vytrela zrak. Dokonale zmenila svoje frázovanie a pre rolu podstúpila dôkladný prieskum života ikony – dokonca trávila hodiny na klinike pre odvykanie, keďže o Holidayovej bolo známe, že bola drogovo závislá. Film sa stal úspešný v kinách, ale predovšetkým speváčke priniesol za jej herecký debut nomináciu na cenu Zlatý glóbus aj na Oscara. Diva neskôr povedala, že sa nikdy necítila byť skladateľkou, ale predovšetkým interpretkou. „A v tomto zmysle som predovšetkým herečka. Každú skladbu na pódiu hrám a vkladám do nej srdce,“ vyhlásila. To bol podľa mnohých kritikov aj jej hlavný benefit na filmovom plátne.

Sedemdesiate a osemdesiate roky sa v živote päťnásobnej matky, ktorá bola dvakrát vydatá, niesli v znamení úspechu. Sklamaním bol až album Workin'Overtime. Prepadol. Speváčka sa znovu pozviechala, ale hudobný biznis bol už plný nových tvárí, ktorým sa občas dalo konkurovať len ťažko.

Mnohé priznávali veľkú inšpiráciu práve v Diane Rossovej. Či už išlo o Whitney Houstonovú, Mariah Careyovú alebo Michaela Jacksona, s ktorým sa Diana aj bližšie priatelia, nikto jej neberie zásluhy, ktoré formovali podobu hudobného biznisu, a najmä postavenia sólových interpretiek v Amerike. V roku 2012 získala cenu Grammy za celoživotné dielo. 

3 x Diana Rossová ====== 

  • magazín Bilboard je vyhlásil za Umelkyňu storočia
  • v roku 1993 zaradili Rossovú do Guinnessovej knihy rekordov ako najúspešnejšiu ženskú interpretku. Neskôr ju prekonala Madonna.
  • v roku 2002 ju zatkli za šoférovanie pod vplyvom alkoholu, nastúpila na liečenie  

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sláva #jubileum #Diana Ross #sedemdesiatka #The Supremes

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...